Foto: Itar-Tass/Scanpix

Divi liecinieki no Latvijas - bijušie padomju specvienības OMON virsnieki Normunds Strapcāns un Germans Buniatovs (agrāk Glazovs) - piektdien neieradās uz tiesas sēdi, kur Lietuvas Apelāciju tiesa izskata Medininku slaktiņa lietu un bija viņus izsaukusi sniegt liecības.

Tiesnesis Aloīzs Kruopis informēja prāvas dalībniekus, ka viena no pavēstēm ir atgriezusies izsūtītājam, iespējams, nepareizas adreses dēļ.

Buniatovam izsūtītā pavēste nav atgriezusies pie izsūtītāja.

"Viņu liecība ir nozīmīga, ir svarīgi iztaujāt lieciniekus," sacīja prokurors Rolands Stankevičs.

Viņš pieļāva, ka tiesai vajadzētu vērsties Tieslietu ministrijā un prasīt tiesiskās palīdzības lūguma nosūtīšanu uz Latviju. Prokuratūrai arī tiesa ieteica iesniegt informāciju par liecinieku dzīvesvietu.

Bijušie OMON virsnieki no Latvijas uz tiesu Lietuvā tika izsaukti, lai apstiprinātu, ka OMON darbības gan Lietuvā, gan Latvijā bija vērstas pret civiliedzīvotājiem.

Tiesa arī noraidīja apsūdzētā bijušā Rīgas omonieša Konstantīna Ņikuļina lūgumu atcelt noteikto drošības līdzekli apcietinājumu.

Viņš ir pagaidām vienīgais, kas notiesāts saistībā ar Medininkos notikušajām slepkavībām. Viņš līdz aizturēšanai dzīvojis Latvijā ar citu identitāti. Viņa uzvārds bija Mihailovs, ko viņš saņēma saskaņā ar liecinieku aizsardzības programmu par palīdzību Valsts ieņēmumu dienesta Ludzas nodaļas priekšnieka Vjačeslava Liscova slepkavības krimināllietas izmeklēšanā. Latvijas tiesībsargājošās institūcijas viņu aizturēja 2007.gada 28.novembrī, pamatojoties uz Lietuvas izdotu Eiropas Savienības aizturēšanas orderi. Kopš 2008.gada janvāra viņš atrodas aizturēšanas centrā Lukišķē Lietuvā. Viņam 2011.gada 11.maijā Viļņas apgabaltiesa piesprieda mūža ieslodzījumu.

Ņikuļins ir iesniedzis apelācijas prasību un stingri noliedz savu vainu.

1991.gada 31.jūlijā OMON kaujinieki Medininku robežpunktā nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!