Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušajam Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) prezidentam Džeikobam Zumam, kurš apsūdzēts korupcijā, tiesa trešdien par tiesas nicināšanu piespriedusi 15 mēnešu cietumsodu, vēsta "Africa News".

Pret aptuveni deviņus gadus pie varas bijušo Zumu turpinās vairāki tiesas procesi par valsts līdzekļu piesavināšanos lielos apmēros. Zuma uzstāj, ka ir nevainīgs un jau vairākkārt ignorējis pavēstes ierasties uz tiesas sēdēm. Reaģējot uz to, Dienvidāfrikas Konstitucionālās tiesas tiesnese Sisi Hampepe lēma bijušo prezidentu sodīt ar cietumsodu.

Zuma bija spiests atkāpties no amata 2018. gadā pēc gadiem ilgiem skandāliem un gan viņa, gan viņa vadītās valdības apsūdzībām korupcijā. Izšķirošo soli viņš spēra, kad viņa paša pārstāvētā valstī valdošā partija Āfrikas Nacionālais kongress (ANC) draudēja viņu atcelt ar parlamentārā balsojuma palīdzību, ņemot vērā partijas reputācijas kritumu pirms kārtējām gaidāmajām parlamenta vēlēšanām 2019. gadā.

Tolaik viņš aizgāja no valsts līdera amata, absolūti atsakoties pieņemt apsūdzības: "Esmu kalpojis Dienvidāfrikas tautai, cik labi vien spēju."

Pēc Zumas valsts vadošo amatu ieņēma viņa līdzgaitnieks un līdzšinējais viceprezidents Sirils Ramaposa. Rokāde ļāva saglabāt ANC vadošā politiskā spēka statusu valstī, kuru tā ieguva līdz ar aparteīda beigām 1994. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!