Foto: EPA/LETA

ASV datorprogrammatūras kompānijas "Microsoft" padomes priekšsēdētājs un filantrops Bils Geitss ceturtdien solīja piešķirt 750 miljonus ASV dolāru (401 miljonu latu) finanšu problēmās nonākušajam Pasaules fondam cīņai pret AIDS, tuberkulozi un malāriju, kā arī aicināja pasaules valstu valdības turpināt atbalstīt dzīvību glābšanu.

"Ir ekonomiski grūti laiki, bet tas nav attaisnojums samazināt palīdzību pasaules nabadzīgākajiem iedzīvotājiem," Pasaules ekonomikas forumā Šveices Alpu kūrortpilsētā Davosā teica Geitss.

Pasaules fonds cīņai pret AIDS, tuberkulozi un malāriju otrdien paziņoja, ka tā izpilddirektors Mišels Kazačkins atkāpies no amata pēc tam, kad viņu asi kritizēja par finansējuma nelietderīgu izmantošanu un finansējuma samazinājumu.

Ženēvā bāzētā sabiedriskās un privātās partnerības organizācija veido apmēram ceturto daļu starptautiskā finansējuma cīņai pret HIV un AIDS, kā arī lielāko daļu finansējuma cīņai pret tuberkulozi un malāriju.

Tomēr organizācija ir spiesta samazināt finansējumu un pērn paziņoja, ka līdz 2014.gadam neizsniegs jaunus kredītus un nepiešķirs finansējumu.

Geitsa un viņa sievas fonds "Bila un Melindas Geitsu fonds" ("Bill & Melinda Gates Foundation") solīja 750 miljonus ASV dolāru papildu jau 650 miljoniem dolāru (351 miljonam latu), ko Geitsu fonds jau ir piešķīris organizācijai desmit tās pastāvēšanas gadu laikā.

Pasaules fonds cīņai pret AIDS, tuberkulozi un malāriju ir privātās un sabiedriskās partnerības organizācija, kas dibināta 2002.gada janvāra beigās. Geitss bija viens no pirmajiem organizācijas finansētājiem. Finansējumu fondam piešķir arī vairāk nekā 50 to atbalstošo valstu valdības. Fonds norāda, ka pastāvēšanas laikā tam izdevies izglābt 6,5 miljonus cilvēku dzīvību 150 valstīs, izplatot vakcīnas un sniedzot ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!