Spānijā arestēts alžīrietis, kuru tur aizdomās par saistību ar kādu islāma kaujinieku grupējumu, gatavojies piedalīties pašnāvnieciskās spridzināšanās pret ASV mērķiem Parīzē, ieskaitot ASV vēstniecību, piektdien ziņoja Spānijas prese.
Mohammeds Belazizs, kuru pagājušajā nedēļā arestēja kopā ar pieciem citiem alžīriešiem, plānojis veikt uzbrukumus 2002.gada pavasarī un jau uzrakstījis atvainošanos savai mātei. Atvainošanās fragmenti atrasti viņa dienasgrāmatā, ziņoja laikraksts "El Pais".

Tiek uzskatīts, ka seši vīrieši ir saistīti ar grupējumu "Daawa wal Jihad", kas, pēc amatpersonu teiktā, varētu būt saistīts ar starptautiskā terorista Osamas bin Ladena organizāciju. Bin Ladens ir galvenais aizdomās turētais par 11.septembrī notikušajiem terora aktiem Ņujorkā un Vašingtonā.

Belazizs Spānijas policijai pastāstīja, ka viņš un tūnisietis Nizars Trabelsi, kuru pagājušajā mēnesī arestēja par sprāgstvielu un šaujamieroču glabāšanu, bija gatavojušies uzspridzināt ASV vēstniecību Parīzē un ASV kultūras centru Francijas galvaspilsētā, ziņoja "El Pais".

Vienam no viņiem mugurā būtu veste ar sprāgstvielām un viņš censtos ieiet vēstniecībā, aizbildinoties ar nepieciešamību pēc vīzas un, ja viņš tiktu apturēts, viņš būtu centies visiem spēkiem tikt tik tālu, cik vien iespējams, pirms uzspridzināšanās, vēstīja laikraksts, atsaucoties uz ziņu avotiem policijā.

Bija plānots arī uzspridzināt spridzekli automašīnā pie vēstniecības.

Laikraksts ziņoja, ka otrs vīrietis plānojis veikt uzbrukumu kultūras centram.

Belazizs un Trabelsi augustā Spānijā kopā pavadīja divas nedēļas pēc rīkojumu saņemšanas no Francijā dzīvojošā alžīrieša Džamela Begalas, kuru bin Ladena organizācija Afganistānā instruējusi sagatavot uzbrukumus ASV interešu objektiem citviet Eiropā, vēstīja "El Pais".

Spānijas Augstākās tiesas tiesnesis atļāvis ASV izmeklētājiem izskatīt visus dokumentus, kas tika konfiscēti, arestējot sešus alžīriešus, bet ASV Centrālās izmeklēšanas pārvaldes lūgums nopratināt viņus vēl nav apstiprināts.

ASV amatpersonas pārbauda, vai kādam no aizdomās turētajiem ir saistība ar sprādzienu rīkošanu ASV vēstniecībās Kenijā un Tanzānijā 1998.gadā, ziņoja "El Pais".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!