Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas kontrolētajā Gruzijas reģionā Abhāzijā iedzīvotāji atkal mācās sadzīvot ar elektrības pārrāvumiem, taču tagad, gadu desmitus pēc karadarbības beigām, tos rada bitkoinu fermas, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Suhumi iedzīvotāji medijam atklājuši, ka elektrības pārrāvumi kļuvuši par skarbu ikdienas sastāvdaļu. Tie kļuvuši tik regulāri, ka pat veļasmašīnas nespējot pabeigt mazgāšanas ciklus.

No Krievijas absolūti atkarīgais reģions ar kriptovalūtu ieguves biznesu esot pārņemts kopš 2016. gada. Tomēr kriptovalūtas uzņēmēju vairums nav meklējami starp reģiona aptuveni 250 000 iedzīvotāju, bet gan Krievijā. Uzņēmēji ar brīviem līdzekļiem ierodas ekonomiski atpalikušajā reģionā ar dārgu datoraparatūru, izmanto lētos elektroenerģijas tarifus, zemās nekustamo īpašumu cenas un gandrīz nekādas regulējošas likumdošanas neesamību un gūst peļņu.

Neoficiāla informācija liecina, ka Abhāzijā ir ap 150 kriptovalūtas fermām jeb milzu noliktavām vai pat ēku rindām pilsētās, kuras pilnas ar diennaktīm strādājošiem serveru tīkliem. Tiek lēsts, ka ik mēnesi tās patērē no 40 miljoniem līdz pat 120 miljoniem kilovatstundām enerģijas.

Līdz šim elektrības pārrāvumus reģionālā vadība risinājusi, par vairākkārt dārgāku tarifu iepērkot trūkstošo elektroenerģiju no Krievijas, bet mēģinājumi kontrolēt kriptovalūtas fermas cietuši sakāvi. Līdz ar to izveidojusies situācija, ka Abhāzijas iedzīvotāji faktiski uztur ārvalstu uzņēmēju rūpalu ne tikai paciešot elektrības pārrāvumus, kas ietekmē vietējo ekonomiku, bet pat finansējot viņu patērēto elektrību, norāda medijs.

Tikmēr Abhāzijai no tā nav gandrīz nekāda labuma. Galvenais enerģijas avots nemainīgi ir Inguri HES, kas par spīti saspīlējumam starp Tbilisi un Suhumi ražo enerģiju arī Gruzijas neokupētajai daļai, bet pašā Abhāzijas elektrotīkla uzlabošanā faktiski nekādas investīcijas netiek veiktas. Bet esošie regulārie elektroenerģijas pārrāvumi ir nieks, ņemot vērā, ka jau nākamā gada februārī Inguri HES slēgs uz rekonstrukcijas laiku, lai nomainītu un atjaunotu PSRS laikā uzstādītās tehnoloģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!