Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kriptovalūtas "Bitcoin" iegūšanas apmēri Islandē aug tādos apmēros, ka amatpersonas nopietni uztraucas par enerģijas pietiekamību ar atjaunojamo enerģiju ierasti pārbagātajā salā, ziņo "Vice".

Pēdējo sešu mēnešu laikā kriptovalūtas kārotāji no visas pasaules salā izvietojuši serverus, izmantojot tās ārkārtīgi piemēroto vidi - lēto elektroenerģiju un vēso gaisu, kas palīdz tos dzesēt. Tomēr šīs tendences apjomi ir tik vērienīgi, ka apdraud valsts enerģijas infrastruktūru. Enerģijas patēriņam augot līdzšinējā ātrumā, līdz gada beigām bitkoinu ieguvēji tērēs vairāk elektroenerģijas nekā pašas islandiešu mājsaimniecības.

"Vēl pirms četriem mēnešiem šādu tendenci es nespēju paredzēt," aģentūrai AP atklājis energokompānijas "HS Orka" attīstības menedžeris Johans Snori Sigurbergsons. Viņš "Washington Post" atklājis, ka pēdējā pusgada laikā gandrīz ik dienu saņēmis zvanu no kādas starptautiskas kompānijas, kura vēlas Islandē nodarboties ar kriptovalūtu iegūšanu. Tomēr daļai tiekot atteikts, jo, ja visi projekti tiktu realizēti, Islandes esošā infrastruktūra nespētu nodrošināt nepieciešamo elektroenerģiju, viņš stāstījis.

Kriptovalūtu serviss nedarbojas uz centralizēta servera, bet ir izkliedēts. Jebkurš, kurš dalās ar sava datora jaudu kopējā tīklā darījumu īstenošanas nodrošināšanai, saņem atlīdzību kriptovalūtā. Kriptovalūtu iegūšanai nepieciešama liela datora jauda un to ieguve patērē daudz enerģijas.

Digitālās valūtas sistēma paredz, ka kopumā var tikt iegūti 21 miljons "Bitcoin" valūtas vienību. Šobrīd vēl iespējams iegūt četrus miljonus šīs kriptovalūtas, norāda "Vice", atzīmējot, ka pieaugot digitālās valūtas apgrozījumam pasaulē, transakcijas patērē aizvien lielāku datoru jaudu un līdz ar to arī elektroenerģiju.

Tas daudziem bitkoinu pelnītājiem licis rūpalu pārvest uz Islandi. Nomaļajā valstī ir faktiski neizsmeļamas hidroelektriskās un ģeotermālās enerģijas ražošanas iespējas, taču, kā izrādās, Islandes esošā infrastruktūra elektroenerģiju ar uzviju spēj nodrošināt pavalstniekiem, bet ne globāla vēriena kriptovalūtu ieguvējiem.

"Bitcoin" ieguve patērē milzīgu enerģijas apjomu – viena transakcija jeb darījums ar šo valūtu iztērē tik daudz elektroenerģijas, cik vidēji viena mājsaimniecība augsti attīstītas ekonomikas valstī nedēļā. Jau novembrī "Bitcoin" tīkls patērēja vairāk elektroenerģijas nekā 160 valstis. Paredz, ka 2020. kriptovalūtas transakcijas kopumā patērēs vairāk elektroenerģijas nekā visa pasaule patērē šobrīd.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!