Foto: stock.xchng
Bijušais Lielbritānijas valdības pārstāvis atzinis, ka Lielbritānija bijusi pieķerta spiegošanā Krievijā 2006.gadā, kad Krievijas drošības iestādes atklāja akmenī iemontētas elektroniskas ierīces izmantošanu, ziņo raidsabiedrība BBC.

Krievija par atklājumu ziņoja jau 2006.gada janvārī, bet līdz šim neviens Lielbritānijā nebija to apstiprinājis.

„Skaidrs, ka viņi [Krievijas drošības dienesti] to zināja jau kādu laiku, tikai gaidīja izdevīgu momentu, lai to izmantotu politiskos nolūkos,” BBC informējis bijušā Lielbritānijas premjerministra Tonija Blēra administrācijas vadītājs Džonatans Pauels.

Informācija par britu spiegošanu pirmo reizi parādījās Krievijas televīzijas sižetā par to, ka britu diplomāti izmanto akmenī paslēptu elektronisku ierīci informācijas saņemšanai un pārraidīšanai. Sižetā pārraidītājā video ierakstā bija redzams, kā kāds vīrietis palēnina gaitu, ejot gar ietves malā noliktu akmeni, vēlāk cits vīrietis akmeni paceļ,

Krievijas Federālais drošības dienests to saistīja ar britu dienestu slēptajiem maksājumiem dažādām demokrātijas veicināšanas un cilvēktiesību aizstāvju grupām.

Neilgi pēc tam toreizējais Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieviesa likumu izmaiņas, kas ierobežoja nevalstisko organizāciju iespējas saņemt ārzemju valdību ziedojumus. Daudzas organizācijas tā rezultātā tika slēgtas.

Putins paziņoja, ka likumi mainīti lai novērstu ārvalstu iejaukšanos Krievijas iekšējās lietās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!