Divas trešdaļas Lielbritānijas valdošās Leiboristu partijas biedru vēlas, lai premjerministrs Tonijs Blērs pamestu savu amatu līdz 2007.gada beigām, liecina sabiedriskās domas aptaujas rezultāti, kas sestdien publicēti laikrakstā "The Guardian".
Rezultāti, kas iegūti, pirmo reizi pēdējās desmitgades laikā veicot reprezentatīvu leiboristu aptauju, liecina par vilšanos partijas biedru vidū, kuru skaits sarucis zem 200 000, norāda laikraksts.

Aptuveni 37% aptaujāto izteikušies, ka viņi vēlas, lai Blērs atkāptos vēl pirms septembrī paredzētās ikgadējās Leiboristu partijas konferences, bet 34% izteikušies par viņa demisiju pirms nākamā gada konferences. Tikai 11% respondentu uzskata, ka tas būtu darāms pirms 2008.gada partijas konferences.

Blērs ir solījis nākamajās vēlēšanās, kuras gaidāmas vēlākais 2010.gadā, nekandidēt uz ceturto termiņu premjerministra amatā. Viņš paziņojis, ka dos savam pēctecim pietiekami daudz laika, lai iejusties valdības vadītāja krēslā.

Visticamāk, ka Blēra vietā stāsies Gordons Brauns, kas pašreizējā kabinetā ieņem finanšu ministra amatu.

Lūgti nosaukt sešas vislielākās Leiboristu valdības kļūdas kopš nākšanas pie varas 1997.gadā, 52% respondentu kā pirmo minējuši iebrukumu Irākā, 49% - pakļaušanos ASV, 46% - sabiedrisko pakalpojumu privatizēšanu, bet 36% - atteikšanos paaugstināt nodokļus vidēji augstu un augstu ienākumu guvējiem.

Pagājušajā mēnesī leiboristi cieta smagu sakāvi pašvaldību vēlēšanās Anglijā, un partiju satricinājusi virkne skandālu, tai skaitā Iekšlietu ministrijas nespēja izraidīt Lielbritānijā kriminālsodus izcietušos ārvalstniekus un premjerministra vietnieka Džona Preskota ārlaulības sakari.

Sabiedriskās domas pētniecības organizācija "YouGov" laikā no 1. līdz 6.jūnijam aptaujāja 670 pašreizējos Leiboristu partijas biedrus un 704 bijušos leiboristus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!