Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs sestdien atteicās atbildēt, vai viņš varētu atkāpties no amata saistībā ar Irākas ieroču jautājumu eksperta Deivida Kellija nāvi, kas ir saasinājusi skandālu par to, ka Lielbritānija ir izmainījusi izlūkdienestu informāciju, lai padarītu pārliecinošākus argumentus par nepieciešamību sākt karu pret Irāku.
Vizītes laikā Tokijā kopīgā preses konferencē ar Japānas premjerministru Dzjuničiro Koidzumi Blēram tika uzdots jautājums, vai viņam "uz rokām ir asinis" un viņš varētu demisionēt. Tomēr Lielbritānijas premjers uz šo jautājumu neatbildēja un skatījās uz priekšu, nesakot ne vārda, un pēc tam kopā ar Koidzumi atstāja preses konferences telpu.

Blērs arī atteicās atbildēt, vai saistībā ar šo lietu nav iesnieguši atlūgumus aizsardzības ministrs Džefs Hūns vai premjera galvenais padomnieks sabiedrisko attiecību jautājumos Elisters Kempbels, kurš sagrozīja informāciju.

Jautājums par atkāpšanos Blēram tika uzdots, pēc tam kad viņš bija atkārtojis savu iepriekš sestdien izteikto paziņojumu, ka Kellija nāves apstākļi tiks noskaidroti neatkarīgā izmeklēšanā.

59 gadus vecā Kellija līķis piektdienas rītā tika atrasts netālu no viņa mājām Londonas tuvumā. Lai gan vēl nav oficiāli noskaidroti nāves apstākļi, prese pieļauj iespēju, ka Kellijs izdarījis pašnāvību, pēc tam kad radās aizdomas, ka viņš sniedzis raidsabiedrībai BBC ziņas, kas tai ļāva britu valdību apsūdzēt izlūkošanas materiālu sagrozīšanā, lai attaisnotu karu pret Irāku. Kellijs ceturtdien iztaujāšanā parlamenta komitejā noliedza, ka būtu BBC informācijas avots.

"Viņš bija lielisks ierēdnis, kas savai valstij bija izdarījis neizmērojami daudz laba, un es esmu pārliecināts, būtu tāpat rīkojies arī turpmāk," iepriekš Tokijā sacīja Blērs, nosaucot Kellija nāvi par "šausmīgu traģēdiju".

Lai gan bijušā ANO ieroču inspektora Kellija nāve, iespējams, izraisījusi dziļāko krīzi piecu gadu laikā, kopš Blērs ir premjera amatā, viņš negatavojas pārtraukt savu vizīti Āzijas valstīs. No Japānas Blērs dosies tālāk uz Dienvidkoreju un Ķīnu, apmeklējot arī Honkongu.

Kellijs pazuda bez vēsts ceturtdien pēcpusdienā, pēc tam kad bija izgājis no savām mājām netālu no Ebingdonas, kas atrodas uz ziemeļiem no Londonas. Viņš sievai bija teicis, ka dodas pastaigā. Kad viņš vakarā nepārradās, viņa ģimene paziņoja to policijai, kas Kellija līķi atrada piektdienas rītā aptuveni astoņus kilometrus no viņa mājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!