Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs ceturtdien uzrunā ASV Kongresā pauda pārliecību, ka Irākas karš tiks attaisnots, arī ja nekādi masu iznīcināšanas ieroči netikts atklāti.
Blērs ir tikai ceturtais Lielbritānijas premjers, kas uzstājies ar runu ASV Kongresā. Viņu sagaidīja ar ovācijām.

Blērs sirsnīgi slavēja ASV, norādot, ka "būt amerikānim nozīmē būt brīvam", bet arī brīdināja, ka ASV jāspēj ieklausīties arī citos.

Blērs savā uzrunā pieminēja daudzus pasaulē svarīgus jautājumus, sākot no terorisma līdz mieram Tuvajos Austrumos, tirdzniecības jautājumiem un attīstību nabadzīgajās valstīs.

Kopīgā preses konferencē pēc sarunām ar ASV prezidentu Džordžu Bušu Blērs aizstāvēja karu pret Irāku.

Abi līderi norādīja, ka gāztais Sadams Huseins "jau sen ražoja un savā īpašumā turēja ķīmiskos un bioloģiskos ieročus un centās atjaunot savu kodolprogramu".

Tomēr BBC korespondents ziņo, ka Bušs un Blērs neatbildēja uz daudziem žurnālistu jautājumiem par izlūkošanu un Irākas masu iznīcināšanas ieročiem.

Blērs ar Bušu apsprieda arī Gvantanamo ieslodzīto divu Lielbritānijas pilsoņu likteni. Lielbritānija pieprasa viņu izdošanu tiesāšanai dzimtenē, taču Vašingtona plāno viņus tiesāt militāros tribunālus, kas drīkstēs piespriest viņiem arī nāves sodu.

"Vienīgā lieta, ko es zinu droši, ir ka šie ir slikti cilvēki," preses konferencē paziņoja Bušs, piebilstot, ka ASV un Lielbritānija turpinās darbu pie šī jautājuma.

Pēc vizītes ASV Blērs piektdienas vakarā ieradīsies Japānā. Sagaidāms, ka Tokijā Lielbritānijas premjerministrs risinās sarunas ar Japānas premjerministru Džuničiro Koidzumi un tiksies ar Japānas biznesa līderiem. Japānā Blērs pavadīs sestdienu un svētdienas pirmo pusi.

Pēc tam premjerministrs apmeklēs Dienvidkoreju, kur viņam 20.jūlijā dienas otrajā pusē plānota tikšanās ar šīs valsts prezidentu Ļo Muhjenu. Galvenais temats abu valstu līderu sarunās būs iespējas atrisināt krīzi sakarā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu. Blēra vizīte Korejas Republikā notiek laikā, kad tiek atzīmēta 50.gadadiena kopš 1950.-1953.gada Korejas kara beigām. Pēdējo reizi Tonijs Blērs bija Dienvidkorejā 2000.gadā, kad tur notika Eiropas un Āzijas līderu galotņu apspriede.

Nākamais punkts Lielbritānijas valdības vadītāja Āzijas turnejā būs Ķīnas Tautas Republika. Ķīnā Tonijs un Šerija Blēri uzturēsies divas dienas - 21. un 22. jūlijā. Šīs vizītes galvenais mērķis ir premjerministra sarunas ar Ķīnas jauno priekšsēdētāju Hu Dziņtao un jauno premjerministru Veņu Dzjabao.

Sagaidāms, ka puses apspriedīs Irākas tematiku un abpusējās tirdzniecības paplašināšanas jautājumus. Lielbritānijas premjerministrs var pieminēt arī cilvēktiesību pārkāpumus Tibetā.

Tonijs Blērs tiksies arī ar bijušo Ķīnas priekšsēdētāju Dzjanu Dzemiņu un britu biznesmeņu delegācijas pavadībā apmeklēs Ķīnas ekonomisko un finanšu galvaspilsētu Šanhaju.

23.un 24.jūlijā Lielbritānijas premjerministrs uzturēsies bijušajā Lielbritānijas kolonijā Honkongā, kuru Ķīnai atdeva 1997.gadā. Tur viņš tiksies ar investoriem un biznesmeņiem, kā arī speciālā administratīvā rajona izpildvaras vadītāju Tunu Čihvu.

Lielbritānijas premjerministra vizīte Ķīnā sākotnēji bija plānota šā gada aprīlī, taču divas reizes tika atlikta - vispirms kara Irākā un pēc tam netipiskās pneimonijas (SARS) dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!