Pēdējo dienu laikā Irāka ir "ļoti aktīva" atbruņošanās jautājumos, piektdien paziņoja ANO galvenais ieroču inspektors Hanss Blikss.
Lai gan ceturtdien raidsabiedrība BBC vēstīja, ka ziņojuma ANO Drošības padomes projektā Blikss nosaucis Irākas atbruņošanas rezultātus par "ļoti ierobežotiem", reportieriem Ņujorkā piektdien ANO galvenais ieroču inspektors teica: "Katrs ziņojums, ko es iesniedzu, ir situācijas momentuzņēmums. Ja situācija mainās, arī mans ziņojums mazliet mainās."

"Kad šis ziņojums tika rakstīts, man bija jāatzīst, ka, lai gan viņi bija spēruši vairākus soļus, kas mums varētu palīdzēt noskaidrot faktus par jautājumiem, kuri joprojām ir neatbildēti, viņu reakcija vēl nebija pilnīga," sacīja Blikss.

"Līdz nākamajai nedēļai, kad es iepazīstināšu ar savu ziņojumu [ANO Drošības] padomi, noteikti būs vairāk [informācijas]. Irākieši šobrīd, es teiktu, ir ļoti aktīvi," sacīja ANO galvenais ieroču inspektors.

ANO inspektori Irākā "ir atraduši daudz ko jaunu. Viņi ir atraduši bumbas un bumbu fragmentus. Vēl ir mazliet par agru teikt, kāds ir rezultāts, bet ir daudz aktivitātes", piebilda Blikss.

Piektdienas vakarā Bliksa ziņojumu saņems ANO Drošības padome, bet pirmdien tas tiks publicēts.

ANO galvenais ieroču inspektors arī pozitīvi novērtēja Bagdādes lēmumu pakļauties inspektoru prasībai iznīcināt raķetes "Al-Samoud 2", kuru darbības rādiuss pārsniedz ANO noteikto 150 kilometru ierobežojumu. Blikss teica, ka ir lūdzis Irākai sīkākus paskaidrojumus par to, kā notiks šo raķešu iznīcināšana.

Savukārt ASV Irākas paziņojumu par "Al-Samoud 2" iznīcināšanu nosauca par "maldināšanu".

"Tā ir maldināšana, kā mēs jau paredzējām," žurnālistiem Vašingtonā sacīja Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers.

Savienotās Valstis grib vadīt to valstu "koalīciju, kuras tam ir gatavas, un atbruņot Sadamu Huseinu", viņš uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!