Foto: AP/Scanpix/ LETA

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens pirmdien, 19. jūlijā, Vašingtonā tikās ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svjatlanu Cihanousku (Svetlanu Tihanovsku) , kas tikšanās gaitā mudināja ASV turpināt spiedienu pret Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmu.

Blinkens pievienojās Cihanouskas sarunām ar Valsts departamenta trešo augstāko amatpersonu Viktoriju Ņūlendu, kas ir pazīstama kā pārliecināta Maskavas kritiķe, opozīcijas līderei dienu pirms viņas sarunām Baltajā namā apliecinot atbalstu.

"Es viņam pateicos par atbalstu Baltkrievijas demokrātiskajiem centieniem," pēc tikšanās sociālajā medijā "Twitter" ierakstīja Cihanouska.

"Es aicināju [ASV] stiprināt palīdzību mūsu pilsoniskajai sabiedrībai, vērst ekonomisko un politisko spiedienu pret režīmu un skubināt Krieviju, lai tā spēlē konstruktīvu lomu šīs krīzes atrisinājumā," norādīja opozīcijas līdere.

"Pasauli iedvesmo Baltkrievijas tauta, arī Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska, kas nežēlīgo represiju apstākļos viņu valstī drosmīgi turpina pieprasīt, lai viņu nostāja tiktu ņemta vērā," pagājušajā nedēļā paziņojot par Cihanouskas vizīti ASV, norādīja Savienoto Valstu amatpersona.

Cihanouska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Cihanousku.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērtās par nepieredzēti plašu masu kustību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!