Foto: DELFI

1945. gada 25. marts. Līdz 2. pasaules kara beigām ir palicis mazliet vairāk nekā mēnesis. Grupa fanātisku nacistu diversantu nogalina Āhenes pilsētas mēru, kurš ir atļāvies "kalpot" ASV okupācijas spēku iestādēm. Nacistu operācijā nozīmīga loma bija 23 gadus vecajai Ilzei Hiršai, kuru pēc tam citi diversanti pameta bezpalīdzīgu likteņa varā.

1944. gada rudenī Trešā reiha reihsfīrers Heinrihs Himlers, redzot, ka jau drīz Vāciju okupēs sabiedrotie, nāca klajā ar ideju izveidot pagrīdes pretošanās organizāciju "Wehrwolf" ("Vilkacis"), kuras uzdevums būtu frontes aizmugurē sabotēt un demoralizēt pretinieku spēkus. Par organizācijas vadītāju tika izraudzīts SS obergrupenfīrers Hanss Ādolfs Pricmans, kuram vajadzēja organizēt brīvprātīgu elites vienību, kas Vācijai grūtā brīdī fanātiski cīnītos ar sabiedrotajiem. Lielākā daļa no "Wehrwolf" cīnītājiem nāca no "Hitlerjugend" un analoģiskas meiteņu organizācijas "Bund Deutscher Mädel" ("Vācu meiteņu savienība") rindām. Kopumā "Wehrwolf" iestājās aptuveni 5000 nacistiskajai Vācijai lojālu cilvēku, pārsvarā jaunieši.

Lai arī vācu propaganda "Wehrwolf" piedēvēja vairākas skaļas akcijas, patiesībā pagrīdes vienības panākumi bija visai nelieli – daži nogalināti Rietumu sabiedroto karavīri, nelielas diversijas un uz Nekāras upes ledus uzzīmēta svastika. Tomēr viena operācija "Wehrwolf" cīnītājiem izdevās, un tajā atslēgas persona bija tobrīd 23 gadus vecā "Vācu meiteņu savienības" aktīviste Ilze Hirša.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!