Foto: Reuters/Scenpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzskata, ka masu protesti Baltkrievijā diez vai novedīs pie 26 gadus valdījušā Aleksandra Lukašenko gāšanas, atsaucoties uz pieciem avotiem Kremlī, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Tai pat laikā, kā atklāja avoti, kuri vēlējās palikt anonīmi, Kremlī bijis pārsteigums par protestu mērogiem. Maskava neuzticas Lukašenko, bet tai pat laikā nevar pieļaut, lai viņa pretinieki nāk pie varas ielu protestu rezultātā, atklājuši avoti.

Tāpēc Kremlī pieņemts lēmums atbalstīt Lukašenko un tai pat laikā izdarīt uz viņu spiedienu, lai viņš gatavotos varas nodošanai, domājams, kādai Kremlim tīkamai figūrai.

Putins iepriekš paziņoja, ka ir sagatavojis drošībnieku rezervi, ko vajadzības gadījumā nosūtīt uz Baltkrieviju nemieru apspiešanai. Savukārt Lukašenko apgalvoja, ka Krievija nāks palīgā ārējas agresijas rezultātā.

Minskā valsts mediju darbu palīdz nodrošināt Krievijas žurnālisti, savukārt prokremliskajos Krievijas medijos tiek pausta kritika Lukašenko pretiniekiem.

Ziņots, ka pirmdien Lukašenko Sočos tiekas ar Putinu. Tā ir pirmā abu līderu tikšanās pēc 9. augusta prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā. Atšķirībā no vairuma Rietumvalstu, kas vēlēšanu rezultātus neatzina, Putins apsveica Lukašenko ar uzvaru.

Baltkrievijas opozīcijā un Rietumos pastāv bažas, ka Kremlis var izmantot novājināto Lukašenko, lai panāktu Baltkrievijas dziļāku integrāciju ar Krieviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!