Foto: AFP/Scanpix

Lidmašīnu "Boeing 787  Dreamliner" izmantošana avioreisu veikšanai kopš ceturtdienas ir apturēta visā pasaulē, līdz tiks novērsts akumulatoru aizdegšanās risks.

Jau vēstīts, ka Japānas aviosabiedrības "All Nippon Airways" (ANA) lidmašīna "Boeing 787 Dreamliner" trešdien pusstundu pēc izlidošanas veica ārkārtas nolaišanos akumulatora problēmas dēļ.

Pēc šī incidenta Japānas lielākās aviosabiedrības "All Nippon Airways" (ANA) un "Japan Airlines" (JAL) trešdien apturēja tām piederošo "Dreamliner" izmantošanu. Pēc tam ASV Federālā aviācijas pārvalde (FAA) trešdien apturēja visu ASV reģistrēto "Dreamliner" izmantošanu avioreisu veikšanai.

Ņemot vērā FAA ieteikumu, Čīles aviosabiedrība LAN trešdien apturēja tai piederošo triju " Dreamliner" izmantošanu un Indijas civilās aviācijas regulators ceturtdien deva rīkojumu aviosabiedrībai "Air India" apturēt tai piederošo sešu " Dreamliner" izmantošanu.

Sekojot ASV piemēram, ceturtdien "Dreamliner" izmantošanu apturēja arī Eiropas Aviācijas drošības aģentūra (EASA) un civilās aviācijas regulatori Katarā un Etiopijā. Līdz ar to "Dreamliner" izmantošana ir apturēta visā pasaulē.

Visā pasaulē ekspluatācijā ir aptuveni 50 lidmašīnas "Boeing 787 Dreamliner", no kurām 24 pieder Japānas aviosabiedrībām ANA un JAL.

ASV aviobūves firmas "Boeing" vadītājs Džims Maknernijs paziņoja, ka firma "dziļi nožēlo" šo notikumu ietekmi uz aviosabiedrībām un pasažieriem, un solīja spert "visus nepieciešamos soļus" problēmu atrisināšanai saziņā ar FAA. Viņš tomēr uzsvēra, ka "Boeing" ir pārliecināta par šo lidmašīnu drošumu.

"Dreamliner" izmantošana ir apturēta laikā, kad "Boeing" atkal ir kļuvusi par pasaulē lielāko aviobūvnieku, atņemot šo titulu Eiropas firmai "Airbus". "Airbus" vadītājs Fabriss Brežjē tomēr novēlēja "visu labāko savam kolēģim" un pauda cerību, ka "Dreamliner" lidojumi tiks atsākti.

Meksikas lielākā aviosabiedrība "Aeromexico" paziņoja, ka neatsakās no 19 "Dreamliner" pasūtījuma un absolūti paļaujas uz kompāniju "Boeing" un tās produkciju. Austrālijas aviokompānija "Qantas" paziņoja, ka samazinājusi tās pasūtīto "Dreamliner" skaitu par vienu lidmašīnu līdz 14, bet pieņēmusi šādu lēmumu jau pirms tam, kad tika apturēta šo lidmašīnu izmantošana.

Pēdējās nedēļās " Dreamliner" ir bijušas iesaistītas vairākos incidentos. Japānas Transporta ministrija pirmdien paziņoja, ka ir sākta šo lidmašīnu pārbaude pēc tam, kad nepilnas nedēļas laikā vienai no tām divreiz tika konstatēta degvielas noplūde.

8.janvārī degvielas noplūde no JAL lidmašīnas " Dreamliner" tika konstatēta ASV Bostonas pilsētas Logana lidostā, bet 13.janvārī - Tokijas Naritas lidostā.

7.janvārī JAL lidmašīnā " Dreamliner" izcēlās ugunsgrēks, kad tā, ielidojot no Japānas, nolaidās Bostonā. 11.janvārī ASV regulatori paziņoja, ka tiks veikta padziļināta lidaparāta drošuma pārbaude. FAA trešdien paziņoja, ka gan šis ugunsgrēks, gan trešdienas incidents ir saistīti ar litija jonu akumulatora problēmu.

ANA lidmašīnai "Boeing 787 Dreamliner" 11.janvārī Japānā reisa laikā ieplaisāja stikls pilotu kabīnē, bet neviens no 246 pasažieriem un apkalpes locekļiem necieta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!