Foto: AFP/Scanpix/LETA

7. septembrī notika ieslodzīto apmaiņa starp Kijevu un Maskavu, kuras ietvaros uz Krieviju tika nogādāts arī Vladimirs Cemahs (attēlā) – svarīga persona virs Ukrainas austrumiem notriektā pasažieru reisa MH17 izmeklēšanas lietā. Pirms tam jūnija beigās slepenā operācijā prokremlisko kaujinieku kontrolētajā teritorijā viņu aizturēja Ukrainas specdienesti.

Cemahs tiek minēts kā atslēgas figūra ieslodzīto apmaiņas darījumā, lai Maskava tam piekristu. 58 gadus vecais Ukrainas pilsonis bija atbildīgs par prokremlisko spēku pretgaisa aizsardzību laikā, kad 2014. gada 17. jūlijā virs kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas ar Krievijas piegādātu raķešu sistēmu tika notriekta Malaizijas pasažieru lidmašīna ar 298 cilvēkiem.

Nīderlandes vadītajai izmeklēšanas komandai MH17 lietā Cemahs ir interesants kā liecinieks un aizdomās turamais. Domājams, ka viņš bijis saistīts ar pretgaisa aizsardzības sistēmas "Buk" slēpšanu pēc lidmašīnas notriekšanas. Savukārt Krievija, kas noliedz savu un kaujinieku saistību ar MH17 traģēdiju, uzstājusi uz Cemaha iekļaušanu apmaināmo sarakstā.

Slepena operācija

Par Cemaha aizturēšanu kaujinieku kontrolētajā Sņižnē un izvešanu uz Kijevu mediji ziņoja jūlija sākumā. Pati operācija notikusi jūnija beigās. Ukrainas drošības dienests (UDD), Aizsardzības ministrija un prezidenta Volodimira Zelenska birojs atteicies komentēt slepeno operāciju, bet "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL) atklāj sava avota liecības par notikušo.

Ieslodzīto apmaiņas dienā Ukrainas prezidents un UDD vadītājs Ivans Bakanovs žurnālistiem atklāja, ka vienošanās veiksmīga realizēšana bija atkarīga pirms divām dienām no ieslodzījuma atbrīvotās personas iekļaušanas sarakstā. Abi norādīja, ka tas nav bijis viegls, bet labi izsvērts lēmums.

Par Cemaha iekļaušanu izdodamo personu sarakstā gan nepriecājās Nīderlandes izmeklētāji. Tiesa, viņš nopratināts pirms došanās uz Maskavu.

Jānogādā dzīvs

Cemaha sagūstīšanas operācija tika plānota pirms laba laika, taču speciālo uzdevumu komanda pavēli par uzdevumu saņēmusi tikai dienu pirms tam, RFE/RL anonīmi stāsta viens no operācijas dalībniekiem. Komanda tikusi izveidota no dažādu izlūkošanas un drošības iestāžu darbiniekiem.

"Ja kaut kas noiet greizi, ir labāk zināt mazāk," avots skaidro, kāpēc uzdevums atklāts tikai dienu pirms tā sākuma. Komandai pat nav bijis zināms aizturamās personas vārds – tikai viņa vizuālais apraksts un dzīvesvieta.

"Mēs jautājām viena no iesaistītā izlūkdienesta komandieriem divus jautājumus: Vai var likvidēt klientu, ja kaut kas noiet greizi? Un, vai šī operācija ir tik lielu pūliņu vērta," stāsta avots.

Uz pirmo jautājumu atbilde bijusi: "Nē, nekādā gadījumā. Viņš jāpiegādā dzīvs". Un uz otro: "Jā, šī operācija ir lielāko pūliņu vērta. Ja viss izdosies, tas būs izrāviens".

Komanda Ukrainas kontrolēto teritoriju pametusi caur Ukrainas spēku pozīcijām pie Doņeckas un pāri neitrālajai joslai nemanāmi šķērsojuši pretinieku aizsardzības līniju.

Operācijas dalībnieki bijuši pieredzējuši karavīri, kas paši cīnījušies šajā apkārtnē un to labi pārzinājuši.

Komandā bijis arī Oleksandrs Kolodjaznijs – apbalvots karavīrs, kurš 2014. karoja Doņeckas lidostā un 2016. gadā Avdijivkā. 45 gadus vecais vīrs bijis trīs reizes ievainots. Ukrainā plašāk viņš zināms kā karavīrs, kurš virs Doņeckas lidostas kauju laika pacēla Ukrainas karogu.

Mīnu lauks

Sņižnē komanda aizturējusi Cemahu viņa mājvietā. RFE/RL avots neatklāj detaļas, kā tas noticis, bet bijušā kaujinieku komandiera sieva iepriekš medijiem atklāja, ka mājā 27. jūnija vakarā bijušas redzamas cīņas un asiņu pēdas.

BBC arī ziņoja, ka Cemahs ticis sazāļots un pārģērbts, lai neviens viņu nepazītu.

Problēmas sākušās tuvojoties atpakaļ Ukrainas spēku kontrolētajai teritorijai. Nepamanīti izlavījusies gar separātistu pozīciju, komanda nokļuvusi mīnu laukā. Steidzoties ātrāk nokļūt drošībā, Kolodjaznijs un vēl viens komandas loceklis nejauši detonējuši mīnas.

"Puiši skrēja lejā pa nogāzi un Saša paslīdēja un nokrita uz gurna, iedarbinot mīnu," stāsta avots, saucot Kolodjaznija vārda saīsinājumu. "Otrs karavīrs skrēja palīdzēt un arī izraisīja sprādzienu," viņš turpina.

Turpmāko ceļu pārējie komandas locekļi nesuši bezsamaņā esošo Kolodjazniju un otru ievainoto biedru ar saspridzinātu kāju.

Pēc nonākšanas Ukrainas kontrolētajā teritorijā Cemahs nekavējoties aizvests uz Kijevu, bet abi ievainotie uz slimnīcu. Ārsti divas nedēļas cīnījās par Kolodjaznija dzīvību, līdz viņš 11. jūlijā mira. Otram ievainotajam amputēta kāja.

Par Kolodjaznija nāvi ziņoja medijos un sociālajos tīklos. Viņa nāves apstākļi un iemesls netika atklāti, bet mediji ziņoja, ka viņš nāvējoši ievainots operācijas laikā pie frontes līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!