Foto: AFP/Scanpix
Bojāgājušo skaits sprādzienos, kas otrdien tika sarīkoti pret šiītiem Afganistānā, ir pieaudzis līdz 80 cilvēkiem, svētdien paziņoja Afganistānas prezidents Hamids Karzajs.

Iepriekš bija ziņots par 59 bojāgājušajiem, tai skaitā 55 Afganistānas galvaspilsētā Kabulā un četriem valsts ziemeļu pilsētā Mazarišarifā.

Sprādzieni tika sarīkoti šiītu svētvietās Kabulā un Mazarišarifā, kad simtiem šiītu bija sapulcējušies atzīmēt reliģiskos svētkus "Ašura", kas Afganistānā ir oficiāla brīvdiena un svētākā diena šiītu kalendārā.

Šie terorakti ir radījuši bažas, ka Afganistānā varētu pastiprināties vardarbība starp sunnītiem un šiītiem, kāda notiek Irākā un Pakistānā.

Šiītu svētkos "Ašura" tiek pieminēta pravieša Muhameda mazdēla imāma Huseina nāve, kuru 680.gadā noslepkavoja sunnītu kalifa Jazīda spēki. Huseina nāvei bija svarīga loma islāma šiītu novirziena izveidē.

Sunnītu ekstrēmisti, kas uzskata, ka ar "Ašura" ceremonijām tiek simboliski uzsvērta islāma sašķelšanās sunnītu un šiītu novirzienos, mēdz uzbrukt šo svētku dalībniekiem. Šādi uzbrukumi gan lielākoties notiek Irākā un Pakistānā, nevis Afganistānā.

Kad Afganistānā līdz 2001.gadam pie varas bija sunnītu islāmistu grupējums "Taleban", šiītiem bija aizliegts publiski atzīmēt šos svētkus. "Taleban" svētdien nosodīja šos "neizskaidrojamos sprādzienus" un raksturoja tos kā "sakautā ienaidnieka izplānotu sazvērestību" ar mērķi sašķelt afgāņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!