Nigērijas ziemeļaustrumos bāzētā islāma radikāļu teroristiskā organizācija "Boko Haram" vairs nav uzskatāma tikai par militāru grupējumu. Tā jau kādu laiku cenšas sekot "Islāma valsts" piemēram, kļūstot par valstisku veidojumu ar savu ātri augošu teritoriju, raksta "Telegraph".

Islāmisti kontrolē aptuveni 20 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju Nigērijas ziemeļaustrumos, no kuras daļu pārvalda pilnībā, bet daļu - terorizē ar nepārtrauktiem vardarbīgiem uzbrukumiem ciemiem un pilsētām.

Pagājušās nedēļas uzbrukums pie Čadas ezera esošajai Bagas pilsētai, kura sākotnējais upuru skaits tika lēsts 2000 cilvēku apmērā, bet vēlāk samazināts līdz 150, esot bijusi daļa no vērienīgākajām kampaņām islāmistu organizācijas vēsturē. To laikā terorizētas pilsētas un ciemi plašā valsts ziemeļu apgabalā gar Čadas robežu, kā arī pārņemtas vairākas Nigērijas armijas bāzes.

Pēc uzbrukuma Bagai, citā Nigērijas pilsētā - Maiduguri - sestdien tirgū sprādziens nogalinājis aptuveni 20 cilvēkus. To skaitā bijusi arī aptuveni 10 gadus veca meitenīte, kurai, visticamāk, pašai nezinot bijis piestiprināts spridzeklis.

Šie un agrāki uzbrukumi "Boko Haram" ļāvuši ieņemt aptuveni 20 000 kvadrātkilometru lielu teritoriju, kurā mīt aptuveni 1,7 miljoni iedzīvotāju. "Telegraph" norāda, ka šī teritorija, kuras pilsētās un ciemos plīvo melnais "Boko Haram" karogs, ir līdzīga Beļģijas izmēriem.

Lielbritānijas medijs norāda, ka iepriekš islāmisti piekopuši taktiku "sit un bēdz", taču, iespējams, "Islāma valsts" iedvesmoti, viņi savu teritoriju sākuši palielināt, pārņemot iekarotos ciemus un pilsētas. Tikmēr Nigērijas armija, kurā valda korupcija un nekompetence, parādījusi nespēju cīnīties pret augošo džihādistu spēku.

Pagājušā gada septembrī pašpasludinātais "Boko Haram" emīrs Abubakars Šekau jau paziņoja, ka plāno iekarot savu kalifātu un sekot IS piemēram.

"Valstiska veidojuma veidošanai ir arī vairāki citi priekšnoteikumi. Viens no tiem ir panākumi, kuru rezultātā islāmistiem ir nepieciešama vieta, kur turēt savu ekipējumu, ķīlniekus, kā arī veidot savu apgādes bāzi," skaidro Britu Augstais komisārs Nigērijā Endrjū Pokoks.

Attēls: "Telegraph"

Savu galveno bāzi džihādisti izveidojuši Borno štata Gvozā. Šī vieta esot izraudzīta ļoti rūpīgi, jo to no vienas puses sargā Mandaras kalni, kas ir arī Nigērijas robeža ar Kamerūnu. Tāpat, kas nav mazsvarīgi, tās apkārtnes teritorijā galvenokārt dzīvo kanuri tauta, kuras pārstāvis ir arī Abubakars Šekau.

No šejienes "Boko Haram" var veikt uzbrukumus plašām teritorijām, tostarp Kamerūnā, kuras robeža stiepjas pāri kanuri apdzīvotajai zemei. Pēdējā mēneša laikā vien džihādisti nogalinājuši 68 Kamerūnas karavīrus.

Lai gan islāmistu taktika ir mainījusies un viņi sākuši veidot ko līdzīgu valstij, tāpat tiek saglabāta arī prakse ieņemt jaunas teritorijas, lai zagtu cilvēkus. Tieši cilvēku tirdzniecība verdzībai un izpirkuma maksu iekasēšana ir viens no galvenajiem "Boko Haram" ienākumu avotiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!