Foto: Reuters/Scanpix

Nigērijas varas iestādes atklāušas, ka pēdējā islāmistu organizācijas Boko Haram uzbrukumā valsts ziemeļu pilsētai Bagai bojā gājuši ne vairāk kā 150 cilvēki, raksta BBC.

Šo upuru vidū esot arī daudz uzbrucēju, kurus nogalinājušas brīvprātīgās pilsētas aizsardzības vienības. Tas nozīmē, ka pēdējā uzbrukuma upuru skaits ir gandrīz 20 reizes mazāks, nekā sākotnēji tika ziņots.

Iepriekš atsaucoties uz "Amnesty International" ārvalstu mediji rakstīja, ka grupējums, kurš vēlas ieviest Šariata likumus visā Nigērijā, uzbrukumā Bagai nogalinājis 2000 cilvēku, kas to padara par visu laiku asiņaināko šī grupējuma pastrādāto slaktiņu.

"Cilvēki aizbēga krūmājos, bet daudzi savās mājās nošāvās paši," "Boko Haram" iebrukuma laikā piedzīvoto RT atstāstījis vietējais zvejnieks, kurš kopā ar citiem brīvprātīgajiem centies aizstāvēt pilsētu. Kad redzējuši, ka pretošanās tiks apspiesta, arī paši devušies krūmājos, bet arī tur viņus sagaidījuši ar šāvieniem.

"Piecu kilometru garumā es visu laiku uzminu kādam mirušam cilvēkam līdz beidzot sasniedzu Malam Karanti ciematu, kurš gan arī bija nodedzināts un pamests," viņš atklāja.

Nigērijas valsts armija pēdējo nedēļu laikā izvērsusi cīņu pret islāmistiem Bagas pilsētas apkārtnē. Pirms nedēļas gan viņi "Boko Haram" kaujiniekiem bija spiesti atdot nozīmīgu valsts bruņoto spēku bāzi. Pašlaik esot apkopoti spēki un pret islāmistiem tiek vērsti arī gaisa triecieni.

Pilsēta gan joprojām ir valsts pārraudzībā un tūlīt pēc kaujinieku aiziešanas cietušajiem palīgā devušies mediķi. Lielākā daļa ievainoto un nogalināto bijuši vecie cilvēki un bērni, kuri nav paspējuši pamest pilsētu. Mirušo esot tik daudz, ka daudzi uz ielām un krūmājos guļ jau vairākas dienas.

Neskatoties uz pēdējā uzbrukuma pārspīlēto upuru skaitu, pēdējo piecu gadu laikā grupējums nogalinājis vismaz 10 000 cilvēkus, bet vairāk nekā miljons ir bijuši spiesti pamest savas mājas, gan pārceļoties uz citiem valsts apgabaliem, gan dodoties uz Kamerūnu un Čadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!