Foto: AFP/Scanpix

Islāmistu sektas "Boko Haram" uzbrukumu dēļ ik dienu no Nigērijas ziemeļu daļas spiesti bēgt ap 800 cilvēku, un pērn šajos uzbrukumos nogalināti vairāk nekā 3000 cilvēku, secināts ceturtdien publiskotajā ziņojumā.

Iekšējās pārvietošanas uzraudzības centra (IDMC) ziņojumā apkopotie dati liecina, ka "Boko Haram" uzbrukumu un cita veida vardarbības dēļ savas mājas bijuši spiesti pamest 3,3 miljoni nigēriešu.

Grupējuma nežēlīgie uzbrukumi mierīgajiem iedzīvotājiem, tostarp skolnieču nolaupīšana, varētu ietekmēt drošības situāciju plašākā reģionā, un jo īpaši apdraudēta ir drošība Rietumāfrikā.

Organizācija secina, ka, neraugoties uz drošības spēku operācijām un ārkārtas situācijas noteikšanu šajā reģionā, "Boko Haram" uzbrukumi kļuvuši arvien biežāki.

Dati, kas apkopoti no ārkārtas stāvokļa noteikšanas līdz šā gada martam, liecina, ka uzbrukumos nogalināti vismaz 3000 cilvēku.

Šajā pašā laika posmā savas mājas bijuši spiesti pamest vismaz 250 000 cilvēku.

"Boko Haram", kuras nosaukums tulkojams kā "Rietumu izglītība ir aizliegta", iestājas par islāma valsts dibināšanu Nigērijas ziemeļdaļā, kuru apdzīvo galvenokārt musulmaņi.

Valsts dienvidos vairums iedzīvotāju ir kristieši, tomēr abos reģionos ir arī ievērojamas reliģiskās minoritātes.

Kopumā kopš 2009.gada, kad "Boko Haram" sarīkoja bruņotu sacelšanos, kuru gan ātri apspieda armija, islāmistu ekstrēmistu izraisītā vardarbība prasījusi tūkstošiem cilvēku dzīvību.

Grupējums 14.aprīlī no meiteņu koledžas Čibokas ciematā Borno štatā nolaupīja 223 skolnieces. Meitenes - lielākoties vecumā no 16 līdz 18 gadiem - joprojām nav atrastas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!