Foto: Reuters/Scanpix

Bolīvijas prezidents Evo Moraless paziņojis par Spānijai piederošas elektroapgādes kompānijas nacionalizēšanu. Prezidents ir pavēlējis armijai pārņemt Spānijas kompānijas "REE" filiāli Bolīvijā, kurai pieder aptuveni trīs ceturtdaļas no Bolīvijas elektrotīkliem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kompānijas pārņemšana notikusi par godu Bolīvijas iedzīvotāju cīņai par kontroles atgūšanu pār saviem dabas resursiem un pamatpakalpojumiem, Maija svētku pasākumā otrdien paziņojis Moraless. "Par godu Bolīvijas tautai, kura ir cīnījusies, lai atgūtu savus dabas resursus un pamatpakalpojumus, mēs nacionalizējam "Transportadora de Electricidad" (TDE)," teica prezidents. Kompānija atsavināta, jo neesot pietiekami daudz investējusi Bolīvijā, paskaidrojis prezidents.

Kompānija TDE apkalpo un tai pieder aptuveni 73% Bolīvijas elektroapgādes līniju, kas nodrošina ar elektrību 85% Bolīvijas iedzīvotāju. Spānijas kompānija "REE" 2002. gadā nopirka 99,94% TDE akciju.

Moraless nav paskaidrojis, kā tiks atlīdzināts Spānijas kompānijai, bet paziņojumā ir teikts, ka valsts varētu vienoties par izmaksām "REE" kompānijai.

2010. gadā Moraless jau nacionalizēja četrus elektrības ražošanas uzņēmumus. Viens no tiem, britu uzņēmums "Rurelec" par kompensācijas iegūšanu cīnās Hāgas Starptautiskajā Šķīrējtiesā, informā BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!