Foto: AP/Scanpix

Bolīvijas prezidents Evo Moraless ir nacionalizējis trīs Spānijai piederošas lidostas, apsūdzot ārvalstu investorus peļņas palielināšanā uz Bolīvijas rēķina, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidents pirmdien paziņoja, ka ir uzdevis Valsts darba, pakalpojumu un mājokļu ministrijas amatpersonām pārņemt pilnu kontroli pār kompāniju SABSA, kas vada lidostu darbību Santakrusas, Lapasas un Kočabambas pilsētās.

Moraless norādīja, ka tiks noalgots neatkarīgs uzņēmums, kurš noteikts godīgas kompensācijas apmēru Spānijas investoriem. Līdz šim SABSA pārvaldīja Barselonā bāzēta kompānija "Abertis" un Spānijas gaisa satiksmes iestāde. Līgumam par Bolīvijas lidostu pārvaldi bija jāturpinās līdz 2025. gadam.

Kreisā spārna politiķa rīcība ir pārsteigusi Spāniju, kas to sauc par "nedraudzīgu darbību", kuras dēļ ir "jāpārskata visas attiecības" ar Bolīviju. Šī ir jau trešā Moralesa veiktā Spānijas kompāniju atsavināšana mazāk nekā gada laikā, skaidro BBC.

Kopš stāšanās amatā 2006. gadā, Moraless ir nacionalizējis jau vairākas naftas, telekomunikāciju un enerģijas ražošanas kompānijas. Pagājušā gada decembrī viņš valsts kontrolē pārņēma divas Spānijas elektroapgādes kompānijas pēc tam, kad izskanēja apsūdzības, ka lauku apvidu iedzīvotājiem noteikta pārlieku lielas elektrības cena.

Prezidents savu rīcību pamatoja ar valsts konstitūciju, kas paredz, ka sabiedrības intereses enerģijas apgādes jomā ir svarīgākas par privātajām interesēm. Maijā Moraless nacionalizēja Spānijas enerģijas kompānijas REE meitasuzņēmumu, kam piederēja aptuveni trīs ceturtdaļas Bolīvijas elektrotīklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!