Foto: AFP/Scanpix
Bolīvijas prezidents Evo Moraless nācis klajā ar paziņojumu, ka viņa vadītā Dienvidamerikas valsts būvēs savu pirmo kodolreaktoru, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Uzrunājot parlamentu, prezidents paziņoja, ka miermīlīgiem mērķiem paredzētu kodoltehnoloģiju attīstība ir kļuvusi par Bolīvijas stratēģisko prioritāti. Palīdzēt attīstīt projektu esot piekritusi Irāna, Francija un Argentīna.

"Bolīvija nevar palikt bez šīs visai cilvēcei piederošās tehnoloģijas," uzsvēra Moraless, piebilstot, ka tā tagad ir Bolīvijas prioritāte.

Tikai trīs Latīņamerikas valstīm ir darbojošās atomelektrostacijas (AES). Septiņdesmitajos gados savas kodolprogrammas sāka Brazīlija, Argentīna un Meksika. Savukārt Čīlei ir tikai nelieli eksperimentālie kodolreaktori.

Skaļais ASV reģionālās politikas kritiķis Moraless oktobrī atkārtoti startēs prezidenta vēlēšanās.

Decembrī Bolīvijas iedzīvotāji pulcējās Lapasas centrālajā laukumā, lai sveiktu valsts pirmā telekomunikāciju satelīta palaišanu. Moraless, kurš devās uz Ķīnu vērot pavadoņa startu, paziņoja, ka tas izbeigs Bolīvijas atkarību no ārvalstīm komunikāciju ziņā.

Satelīts ir nosaukts par "Tupak Katari" - iedzimtā varoņa vārdā, kurš cīnījās pret spāņu kolonizatoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!