Foto: AP/Scanpix

Kalnrači bloķējuši galvenos ceļus uz Bolīvijas svarīgo pilsētu Lapasu, pieprasot nodot to rīcībā daļu alvas un cinka raktuvju, kuras valdība jūnijā atsavināja privātajam īpašniekam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Simtiem privāta kooperatīva kalnrači bloķējuši trīs galvenos autoceļus, pa kuriem var nokļūt Lapasā no Čīles, Peru un ziemeļu reģioniem. Strīds ir par Kolkvuiri raktuvēm, kuras piederēja Šveices uzņēmumam "Glencore", bet jūnijā Bolīvijas valdība tās atsavināja.

Privātais kalnraču kooperatīvs sola turpināt ceļu blokādi, kamēr tiks panākts tam pozitīvs rezultāts raktuvju jautājumā.


Par to, kurš varēs strādāt nacionalizētajā raktuvēs strīdas vairākas kalnraču grupas. Policija paziņoja, ka ir konfiscējusi dinamītu, kuru citas kalnraču apvienības pārstāvji esot gribējuši izmantot pret saviem konkurentiem.

Konkurējošā valsts uzņēmuma "Comibol" kalnrači turpretī vēlas lai raktuves būtu pilnā valsts kontrolē un tām nepielaistu citas kompānijas. "Comibol" kalnraču arodbiedrības vadītājs paziņojis, ka uz Lapasu, pieprasīt savu taisnību, dodas 5000 kalnraču.

Iekšlietu ministrs Karloss Romero aicināja kalnračus demonstrācijās uzvesties miermīlīgi un atzīt konkurējošo grupu tiesības, aicinot tās uz pārrunām ar valdību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!