Foto: AFP/Scanpix/LETA

Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru paudis neapmierinātību ar faktu, ka Norvēģija turpmāk neinvestēs projektos, kas saistīti ar Amazones meža aizsardzību, raksta "Al Jazeera".

Vairāk nekā desmit gadus Norvēģija sadarbojusies ar Brazīliju, veicinot lietus meža aizsardzību. Norvēģija ieguldījusi aptuveni 1,2 miljardus ASV dolāru Amazones fondā. Skandināvijas valsts ir arī lielākais šī fonda donors.

Tomēr Bolsonaru administrācija šajā fondā veikusi vairākas reformas, tostarp pārvaldes struktūrā. Likvidēta ir komiteja, kura izvēlējās, kurus projektus atbalstīt un kurus nē. Šo izmaiņu dēļ Norvēģija lēmusi pārtraukt finansējuma piešķiršanu fondam.

Brazīlijas teritorijā atrodas aptuveni 60% no Amazones lietus meža. Tas ir lielākais tropiskais lietus mežs pasaulē un spēlē būtisku lomu cīņā pret klimata pārmaiņām, atzīmē medijs.

Kopš prezidenta amatā stājies Bolsonaru, meža izciršana Amazonē ir kļuvusi izplatītāka. Prezidents arī izteicies, ka lietus meža teritoriju varētu izmantot kalnrūpniecībai, lauksaimniecībai un aizsprostu būvniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!