Foto: AP/Scanpix/LETA

Brazīlija, kuru īpaši smagi skārusi Covid-19 pandēmija, šobrīd nonākusi arī politiskā krīzē - no amata atkāpušies armijas, Jūras spēku un arī Gaisa spēku vadītāji. Tāpat demisionējuši divi ministri, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Prezidenta Žaira Bolsonaru popularitāte ir būtiski kritusies saistībā ar viņa reakciju uz pandēmiju. Dienvidamerikas lielvalstī reģistrēti nepilni 314 000 ar jauno koronavīrusu saistīti nāves gadījumi, savukārt ar Covid-19 inficējušies jau vairāk nekā 12,5 miljoni iedzīvotāju.

Pats Bolsonaru regulāri iestājies pret tādu pasākumu ieviešanu, kuri varētu apturēt slimības izplatīšanos, argumentējot, ka posts, ko tie nodarītu ekonomikai ir lielāks par to, ko rada vīruss. Vēl nesen prezidents aicināja tautiešus pārtraukt "čīkstēt" par situāciju valstī.

Tiek ziņots, ka tā ir pirmā reize Brazīlijas vēsturē, kad armijas, Flotes un Gaisa spēku priekšnieki atkāpušies nesaskaņu ar prezidentu dēļ.

Trīs vīri atkāpušies dienu pēc tam, kad demisionēja arī valsts ārlietu ministrs Ernestu Arauhu. Arauhu apsūdzēja par sliktu attiecību uzturēšanu ar Ķīnu, Indiju un ASV, kas pēc likumdevēju teiktā novedis pie nepietiekama Covid-19 vakcīnu apjoma valstī.

Savukārt Brazīlijas aizsardzības ministrs Fernandu Azevedu e Silva bija nonācis domstarpībās ar Bolsonaru par bruņoto spēku lojalitāti, kurai, pēc nu jau eksministra domām, jābūt vērstai uz konstitūcijas atbalstīšanu, nevis prezidenta personīgu atbalstīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!