Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Brazīlijas prezidents Žairs Bolsonaru, pret kuru notiek izmeklēšana par viņa piekritēju ielaušanos valdības ēkās 8.janvārī, ir pieprasījis ASV vīzu uz sešiem mēnešiem, lai turpinātu uzturēties ASV, pirmdien paziņoja viņa advokāts.

Bolsonaru, kurš ir bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa tuvs sabiedrotais, decembra beigās aizlidoja uz ASV Floridas štatu, neapmeklējot jaunā Brazīlijas prezidenta Luisa Inasiu Lulas da Silvas inaugurāciju 1.janvārī. Viņš ir izteicis nepamatotus apgalvojumus, apšaubot oktobrī notikušo Brazīlijas prezidenta vēlēšanu godīgumu, un nav nepārprotami atzinis savu sakāvi.

Bolsonaru ieradās ASV ar valsts līdera vīzu. Tās termiņš beidzas otrdien, jo viņa vizītei vairs nav oficiālu mērķu.

Bolsonaru pirms divām nedēļām intervijā telekanālam "CNN Brasil" sacīja, ka bija plānojis atgriezties Brazīlijā līdz janvāra beigām, bet maina savus plānus veselības iemeslu dēļ. Viņš tika hospitalizēts Floridā saistībā ar ievainojumiem, kurus bija guvis 2018.gadā notikušā uzbrukumā, kad tika sadurts.

Kalifornijā bāzēts juristu uzņēmums "AG Immigration Group", starp kura klientiem ir brazīlieši, paziņoja, ka Bolsonaru ir pieprasījis sešu mēnešu vīzu, lai turpinātu uzturēties ASV.

"Mēs ceram panākt visaugstāko apmierinājuma līmeni un vēlamos rezultātus mūsu klientam," pavēstīja uzņēmums savā paziņojumā.

Brazīlijas Augstākās tiesas tiesnesis 13.janvārī nolēma iekļaut Bolsonaru izmeklēšanā par 8.janvāra nemieriem, kad Bolsonaru piekritēji iebruka valdības ēkās galvaspilsētā Braziljā. Ģenerālprokuratūra bija pieprasījusi iekļaut Bolsonaru izmeklēšanā par 8.janvāra nemieru cēloņiem.

Protestējot pret Lulas inaugurāciju, Bolsonaru atbalstītāji 8.janvārī ielauzās Nacionālā kongresa un Augstākās tiesas ēkās, kā arī prezidenta pilī. Iebrucēji izdemolēja telpas, salaužot mēbeles un un sabojājot mākslas priekšmetus, kā arī piekāva piecus žurnālistus.

Notikušais atgādināja ainas no 2021.gada 6.janvāra notikumiem Vašingtonā, kad Trampa atbalstītāji atteicās pieņemt viņa zaudējumu ASV prezidenta vēlēšanās un iebruka Kapitolija ēkā.

Bolsonaru tviterī nosodīja "iebrukumu sabiedriskajās ēkās un to postīšanu", tomēr noraidīja Lulas apsūdzības, ka viņš musinājis savus atbalstītājus uz šādu rīcību.

ASV demokrātu likumdevēji 12.janvārī aicināja prezidentu Džo Baidenu anulēt Bolsonaru vīzu, jo ASV nevajadzētu dot patvērumu nevienam, kas iesaistīts nemieros pret Brazīlijas jaunievēlēto valdību.

ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, 11.janvārī preses konferencē atbildot uz jautājumu par Bolsonaru atrašanos Floridā, sacīja, ka ASV nav saņēmušas nekādus pieprasījumus no Brazīlijas, bet "ātri" reaģētu uz tādiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!