Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Mīklainais pagājušās nedēļas incidents Krievijas ziemeļos, kas noveda pie īslaicīga radiācijas uzplaiksnījuma, norāda uz Kremļa centieniem izstrādāt sistēmas kodolieroču nogādāšanai uz mērķi, norāda ASV nacionālās drošības padomnieks Džons Boltons.

"Kaut kas acīmredzami nogāja pamatīgi greizi [..]" Boltons norādīja intervijā "Amerikas balsij", atbildot uz jautājumu par 8. augustā pie Severodvisnskas notikušo incidentu.

Saskaņā ar Krievijas varasiestāžu ziņoto, izmēģinājuma laika eksplodējis reaktīvais dzinējs. Vismaz pieci cilvēki gāja bojā. Poligonā, kur notika negadījums, tiek izmēģinātas raķetes.

"[..] bet tas demonstrē, ka lai arī Krievijas ekonomika ir aptuveni Nīderlandes lieluma, tā joprojām aizsardzībai tērē pietiekami, lai ne tikai modernizētu savu kodolarsenālu, lai izstrādātu jauna veida nogādāšanas ierīces, virsskaņas planēšanas ierīces, virsskaņas spārnotās raķetes, lielākoties zagtas no Amerikas tehnoloģijām," turpina Boltons.

Tikt galā ar šo spēju un iespējamību, ka šīs tehnoloģijas nonāks citās valstīs, ir īsts izaicinājums ASV un sabiedrotajiem, papildina padomnieks.

ASV prezidents Donalds Tramps iepriekš paziņoja, ka Amerika "daudz uzzinājusi" no Krievijā notikušā sprādziena, pieļaujot, ka tas notika ar kodolenerģiju darbināmas spārnotās raķetes izmēģinājuma laikā, par kuru Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja pagājušajā gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!