Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstais ārlietu pārstāvis Žuzeps Borels izteicās, ka dalībvalstīm vajadzētu nosūtīt kara kuģus patrulēt uz Taivānas šaurumu, lai atturētu Pekinas militāro agresiju, vēsta medijs "Politico".

Rakstā, kas sestdien publicēts medijā "Le Journal du Dimanche" Borels kritizēja Francijas prezidenta Emanuela Makrona atsvešinātību un vienaldzību pret Taivānas jautājumu, par kuru prezidents izteicās šī mēneša intervijā ar "Politico". Borels atgādināja, ka Taivānas jautājums ES skar ekonomiski, komerciāli un tehnoloģiski, kas nozīmē, ka Eiropai būtu jābūt klātesošai šajā konfliktā ar Ķīnu.

"Tādēļ es aicinu Eiropas jūras spēkus patrulēt Taivānas šaurumā, lai apliecinātu Eiropas apņemšanos nodrošināt kuģošanas brīvību šajā nozīmīgajā teritorijā. Tajā pašā laikā mums jābūt modriem pret provokācijām," skaidroja pārstāvis.

"Lielākā daļa Taivānas iedzīvotāju uzskata, ka miermīlīga līdzpastāvēšana ir piemērotākais risinājums. Tāpēc būsim stingri un gādāsim, lai šis princips tiktu ievērots," piebilda Borels.

Borels pirmdien vadīja sanāksmi, kurā piedalījās 27 dalībvalstu ārlietu ministri. Tajā apspriestas arī ES un Ķīnas attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!