Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels trešdien vizītē Donbasā solījis pilnu ES atbalstu Ukrainai, kas bažījas par iespējamo Krievijas uzbrukumu.

"Mēs esam šeit, lai vispirms apliecinātu pilnu Eiropas Savienības atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai integritātei," kopīgā preses konferencē ar Ukrainas ārlietu ministru Dmitro Kulebu paziņoja Borels.

"Jebkurai militārai agresijai pret Ukrainu būs grūti pārvaramas sekas un augstas izmaksas," brīdināja Borels.

"Mēs sadarbojamies ar ASV, NATO un citiem līdzīgi domājošiem partneriem, lai strādātu pie deeskalācijas," viņš piebilda.

Kuleba norādīja, ka Ukrainai un ES ir kopīgs mērķis – "deeskalēt situāciju diplomātiskiem līdzekļiem, lai Maskava mazinātu spriedzi un atteiktos no saviem agresīvajiem nodomiem".

Šī ir ES augstākā pārstāvja ārlietās un drošības politikā pirmā vizīte Austrumukrainā kopš konflikta izcelšanās pirms gandrīz astoņiem gadiem.

Borels norādīja, ka vizītei izvēlēts pareizais laiks, jo "ģeopolitiskā aina mainās ļoti strauji un konflikts pie Ukrainas robežām draud padziļināties".

Vašingtona un tās sabiedrotie bažījas par iespējamo Krievijas iebrukumu Ukrainā, jo Krievija ir savilkusi aptuveni 100 000 karavīru pie Ukrainas robežām.

Maskava izvirzījusi Rietumiem ultimātu, pieprasot apturēt tālāku NATO paplašināšanos uz austrumiem, kā arī alianses infrastruktūras demontāžu tā dēvētajās jaunajās dalībvalstīs, atjaunojot stāvokli, kāds pastāvēja uz 1997. gada 27. maiju, tas ir, pirms pirmās NATO paplašināšanās.

Lai apspriestu situāciju, nākamnedēļ plānota NATO un Krievijas Padomes sēde, bet svētdien sāksies divu dienu ASV un Krievijas amatpersonu sarunas.

Brisele bažījas, ka atstāta malā šajā sarunu procesā.

"Eiropai nav drošības bez Ukrainas drošības. Un ir skaidrs, ka jebkurā diskusijā par Eiropas drošību ir jāiesaista ES un Ukraina," uzsvēra Borels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!