Lietuvas prezidenta Rolanda Paksa priekšvēlēšanu kampaņas dāsnākais sponsors kompānijas "Avia Baltika" vadītājs Jurijs Borisovs varētu pieprasīt no Paksa 18 miljonus ASV dolāru (10 miljonus latu), trešdien ziņoja laikraksts "Lietuvos žinios".
Laikraksts apgalvo, ka par to liecina 2002.gada jūnijā parakstītais Borisova un Paksa līgums, kas atrasts kratīšanā pie Borisova un varot kļūt par pamatu nopietnām apsūdzībām pret Paksu. Šī dokumenta autentiskums nav apstiprināts, teikts laikrakstā.

Parlamenta komisija, kas izmeklē draudus nacionālajai drošībai saistībā ar nelikumībām prezidenta administrācijā, ir saņēmusi šo vienošanās tekstu neparakstītu un konstatējusi, ka Ģenerālprokuratūra varētu sākt izmeklēšanu un saukt valsts vadītāju pie kriminālatbildības, apgalvo "Lietuvos žinios".

Laikraksts ziņo, ka Borisovs šajā dokumentā apņēmies samaksāt Paksam 1 miljonu 105 tūkstošus ASV dolāru (614 tūkstošus latu) skaidrā naudā, bet Paksam būtu vēlāk jāatdod Borisovam divreiz lielāka summa.

Par piešķirto summu Pakss ieceltu Borisovu prezidenta padomnieka amatā, panākot parāda samazināšanu par 50 tūkstošiem dolāru (28 tūkstošiem latu), un koriģētu tiesiskos aktus, lai uzlabotu helikopteru remonta uzņēmuma "Avia Baltika" darbības apstākļus, samazinot parādu par vēl 100 tūkstošiem dolāru (56 tūkstošiem latu). Radot Borisova un "Avia Baltika" pozitīvu tēlu, parāds samazinātos par 175 tūkstošiem dolāru (97 tūkstošiem latu).

Saskaņā ar "Lietuvos žinios" rīcībā esošo informāciju prezidents varētu būt parādā savam sponsoram pavisam 18 miljonus ASV dolāru (10 miljonus latu), jo līgumā minētas dažādas papildu summas. Piemēram, savu intelektuālo ieguldījumu Paksa vēlēšanu kampaņā Borisovs novērtējis par četriem miljoniem dolāru (2,2 miljoniem latu), vēl līgumā paredzēta iespēja, ka Borisovs varētu pieprasīt morālo kompensāciju - piecus miljonus dolāru (2,78 miljonus latu), ja viņa dalība priekšvēlēšanu kampaņā tiktu negatīvi atspoguļota medijos.

Lietuvā turpinās skandāls, kas sākās oktobra beigās sakarā ar aizdomām par prezidenta aprindu saistību ar starptautisko noziedzību. Šī skandāla dēļ Seims ir izveidojis īpašu komisiju, kas izmeklē iespējamus draudus valsts drošībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!