Foto: LETA

Aptuveni 300 000 Eiropas Savienības (ES) pilsoņu iestrēguši ārpus bloka robežām saistībā ar Covid-19 pandēmiju ieviesto ierobežojumu dēļ, piektdien pavēstīja ES augstais ārlietu pārstāvis Žozeps Borreljs.

Eiropai nonākot pandēmijas epicentrā, ES diplomātiskais dienests atlicis vairumu darbu, lai koncentrētos uz iestrēgušo pilsoņu repatriēšanu.

Ārpus bloka robežām reģistrēti aptuveni 100 000 ES pilsoņu, bet patiesie skaitļi varētu būt krietni lielāki, atzina Borreljs

"Mēs varētu būt tuvāk 300 000," viņš sacīja, norādot, ka tikai Dienvidaustrumāzijā vien šobrīd ir 100 000 Eiropas tūristu.

Centienus īstenot cilvēku atgriešanos apgrūtina ierobežojumi gaisa satiksmei uz Eiropu, norādīja Borreljs, piebilstot, ka ES finansētie repatriācijas lidojumi var būt tika risinājuma daļa.

Vienlaikus diplomātiskais darbs saistībā ar konfliktiem Sīrijā un Lībijā, kā arī ES centieni saglabāt Irānas kodolvienošanos atvirzījušies otrajā plānā, norādīja ES augstākais diplomāts.

Pirmdien plānotā ES ārlietu ministru tikšanās notiks videokonferences formātā, un tas nozīmē, ka nekādi oficiāli lēmumi netiks pieņemti.

Sarunās galvenā uzmanība tiks pievērst pilsoņu repatriācijai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!