Bosnijas serbu republikas varas iestādes iesaldējušas 33 cilvēku banku kontus, kuri tiek apsūdzēti par palīdzības sniegšanu bēguļojošajiem kara noziedzniekiem Radovanam Karadžičam un Ratko Mladičam, ceturtdien vēsta valdības laikraksts.
Starp tiem, pret kuriem vērsusies Bosnijas serbu banku aģentūra, ir bijušais Bosnijas serbu republikas prezidents Mirko Sarovičs, kara laiku aizsardzības ministrs Bogdans Subotičs un bijušais finanšu ministrs Miļenko Vračars.

Soļi sperti arī pret šiem 33 cilvēkiem piederošajām kompānijām. Starp tiem ir arī vairākas bijušās Bosnijas serbu Iekšlietu ministrijas augsta ranga amatpersonas un bagāti vietējie biznesmeņi.

Pēdējo gadu laikā starptautiskā sabiedrība ir izveidojusi to cilvēku melno sarakstu, kas tiek turēti aizdomās par palīdzības sniegšanu Starptautiskā kriminālnoziegumu tribunāla bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) meklētajiem kara noziedzniekiem izvairīties no tiesas.

Sarakstā iekļautajiem cilvēkiem ir liegts iebraukt Eiropas Savienībā un ASV.

Lēmumu bloķēt banku kontus pieņēma starptautiskās sabiedrības pilnvarotais vēstnieks Bosnijā Kristians Švarcs-Šilings un kara noziegumu lietas izskatošā tiesa.

Bēguļojošie Mladičs un Karadžičs tiek meklēti saistībā ar aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu nogalināšanu Srebrenicas slaktiņā 1995.gadā, kā arī ar 43 mēnešus ilgušo Sarajevas aplenkumu un citiem Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995.gadam izdarītajiem noziegumiem.

Uzskata, ka Karadžičs slēpjas Bosnijas austrumos un līdzās esošajā Melnkalnē, bet Mladičam patvērumu dodot Serbijas militārās aprindas. Viņi ignorē Bosnijas serbu un Serbijas varas iestāžu aicinājumus padoties brīvprātīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!