Foto: stock.xchng
Bosnija izraidījusi divus spiegošanā apsūdzētus Irānas diplomātus, ceturtdien pavēstīja Bosnijas Drošības ministrija.

Irānas diplomāti Hamzehs Dūlabs Ahmads un Džadidi Sohrabs pasludināti par "persona non grata" un aizbraukuši no Bosnijas.

"Kā diplomātiskā personāla locekļi (..) viņi izmantoja diplomātisko statusu darbībām, kas nav savienojamas ar diplomātiskajām funkcijām un Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām," teikts ministrijas paziņojumā.

Kā atklāja kāds vārdā neminēts informācijas avots ministrijā, diplomāti apsūdzēti "spiegošanā un citās aizdomīgās darbībās pret [Bosnijas] konstitūciju".

Izraidītie diplomāti strādājuši "vēstniecības otrā un trešā sekretāra" amatos, un šie Irānas pilsoņi, jo īpaši Sohrabs, uzturējuši kontaktus ar islāmistu radikālās vahabītu kustības līderi Nusretu Imamoviču. Šādu kontaktu uzturēšana tiek uzskatīta par spiegošanu, skaidroja informācijas avots.

Bosnijas musulmaņi, kas veido aptuveni 40% no 3,8 miljonus lielā iedzīvotāju skaita, galvenokārt ir mērenā islāma piekritēji. Taču šajā valstī dzīvo arī neliela vahabisma sekotāju minoritāte. Šī kustība, kas ir dziļi askētiska islāma forma un pieprasa burtiski interpretēt Korānu, pastāv Bosnijā kopš tā laika, kad tajā ieradās ārvalstu kaujinieki, kuri līdz ar bosniešiem cīnījās asiņainajā 1992.-1995.gada karā.

Bosnijā vahabisma sekotāju skaits tiek lēsts ap 3000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!