Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bosnijas un Hercegovinas prokurori sākuši izmeklēšanu par Rietumubalkānu valsts serbu vienības līdera Milorada Dodika izteikumiem, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Izmeklēšana pret Bosnijas Serbu Republikas vadītāju uzsākta par " konstitucionālās kārtības graušanu". Dodiks paziņojis, ka viņa vadītā Bosnijas un Hercegovinas daļa drīz veiks pasākumus, kuru mērķis ir izstāties no Bosnijas valsts galvenajām institūcijām.

Dodiks 8. oktobrī paziņoja, ka Bosnijas serbu vienība izstāsies no Rietumbalkānu valsts kopējās militārās, augstākās tiesu iestādes un nodokļu administrācijas. Viņš sacīja, ka vairākas ekspertu grupas ir strādājušas pie jaunas konstitūcijas un aizsardzības, tiesu sistēmas un finanšu likumu izstrādes.

Prokurors Saša Sarajličs paziņojis, ka Dodikam draud līdz pieciem gadiem aiz restēm, ja viņu atzīs par vainīgu.

No visām bijušās Dienvidslāvijas republikām 20. gadsimta 90. gadu bruņotais konflikts Balkānu reģionā Bosniju un Hercegovinu skāra vissmagāk. Pēc kara beigām Bosniju sadalīja divās vienībās - Bosnijas un Hercegovinas federācijā (kurā pārsvarā mīt musulmaņi un horvāti) un Bosnijas Serbu Republikā, kurā, kā to norāda arī pats nosaukums, pārsvarā dzīvo Bosnijas serbi.

Dodiks jau iepriekš vairākkārt ir atbalstījis un runājis par Bosnijas un Hercegovinas Serbu Republikas atdalīšanos no valsts. Tomēr viņš nereti arī atkāpies no šiem argumentiem. Pirms gada viņš teica, ka Bosnijas serbi ir gatavi saglabāt Bosnijas kā valsts integritāti, bet tikai tad, ja viņi iegūs "lielāku autonomiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!