Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bosnija un Hercegovina nespēj tikt galā ar apjomīgajām migrantu plūsmām Migranti izmanto Balkānu valsti kā koridoru, lai nonāktu Eiropas Savienības teritorijā, raksta RFE/RL.

Šogad ap 4000 cilvēku no Irākas, Sīrijas, Turcijas, Alžīrijas un Afganistānas ir ieradušies Bosnijā un Hercegovinā. Migrantu skaits ir ievērojami lielāks salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad Bosnijā ieradās 755 migranti. Migranti no Bosnijas cenšas nonākt Horvātijā – ES dalībvalstī, tomēr ap 1500 migrantu ir palikuši Bosnijā pēc tam, kad viņiem nav izdevies nokļūt ES teritorijā.

Bosnijai un Hercegovinai nav pietiekami daudz resursu, lai spētu izmitināt tik lielu migrantu skaitu. Patvēruma centram, kas atrodas Sarajevā ir tikai 200 gultas, bet valstī katru dienu ierodas 80-150 cilvēku, ziņo RFE/RL. Desmitiem migrantu ir apmetušies pie parka netālu no Sarajevas centra un saņēmuši palīdzību no vietējiem iedzīvotājiem, kas piegādājuši pārtiku un drēbes.

Bosnijas un Hercegovinas valdība uztraucas, ka lielās migrantu plūsmas negatīvi ietekmēs valsts ekonomisko stāvokli. Bosnijas drošības ministrs Dragans Mektičs ir lūdzis ES palīdzību situācijas risināšanā un brīdinājis, ka situācija var pāraugt krīzē.

Kopš 2015. gada vairāk kā miljons bēgļu ir nonākuši Eiropā caur Balkānu valstīm. Šogad liels skaits migrantu, vispirms, šķērsojot Egejas jūru, nonāk Grieķijā, bet pēc tam dodas uz Albāniju un Melnkalni, beigās nonākot Bosnijā. Migrantu nākamais galamērķis ir ES dalībvalstis – Horvātija un Slovēnija. Iepriekš migranti no Grieķijas devās uz Maķedoniju un Serbiju, lai pēc tam nonāktu Horvātijā vai Ungārijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!