Foto: AFP/Scanpix
Kāds Bosnijas musulmanis ar kājām devies svētceļojumā uz Meku Saūda Arābijā. 6500 kilometru garajā svētceļojumā viņš neskarts šķērsoja arī kara plosīto Sīriju, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Svētceļojums uz Meku ir viens no islāma pieciem pīlāriem - pienākums, kas vismaz reizi mūžā ir jāizpilda katram musulmanim. 47 gadus vecais Senads Hadžičs svētceļojumā devies bez naudas un tikai ar 20 kilogramu smagu mugursomu. Lai nokļūtu Mekā, vīrietis šķērsoja septiņas valstis. Ceļojumu no pilsētiņas pie Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas Hadžičs sācis jau pagājušā gada nogalē. Pirmās izcietās grūtības bijušas - 35 grādu sals decembrī Bulgārijā, stāsta svētceļnieks.

"Nebija nevienas vieglas dienas, katra diena bija grūta. Bet tai pat laikā tas bija aizraujoši," stāsta bosnietis.

Hadžičs, cenšoties iegūt vīzu, pie Sīrijas robežas pavadījis vairākas stundas. Pēc vīzas piešķiršanas Sīrijas prezidenta Bašara al Asada armijas virsnieks palūdzis Hadžičam aizlūgt par viņu Mekā, ja svētceļniekam "izdosies dzīvam izkļūt no Sīrijas". Pēc tam viņam vēl daudzas reizes nācies vienoties par ceļa turpināšanu dažādos kontrolposteņos - gan armijas, gan nemiernieku kontrolētos.

"Daži no viņiem pat noskūpstīja Korānu, kas man bija līdzi," stāsta svētceļnieks, norādot, ka somā viņam bija arī Bībele, jo viņš ir ļoti reliģiozs cilvēks.


Sīrijas vīza neko daudz nenozīmē, no jebkura lauka var iznākt nemiernieks un pieprasīt uzrādīt pasi. "Neviens pa mani nešāva. Mani apturēja bruņoti cilvēki un pārbaudīja pasi. Bet kad es teicu, ka esmu ceļā pie Dieva, gan nemiernieki, gan prezidenta Bašara al Asada armija ļāva man iet," stāsta Hadžičs.

Ceļš no Turcijas robežas līdz Alepo bija pilns ar milzīgiem akmeņiem. Nemiernieki tos salikuši uz ceļa, lai mašīnas un autobusi nevarētu pārvietoties, stāsta Hadžičs. Ģimenes vienkārši ir spiestas pamest automašīnas, viņš norāda.

"Ja es neticētu, ka Dievs ir ar mani, ka viņš mani aizsargā un ved, es nebūtu sasniedzis pat Bulgāriju, nemaz nerunājot par Meku," stāsta ticīgais Hadžičs.

Jau vēstīts, ka Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijasSīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!