Foto: Reuters/Scanpix

Bosnijas Serbu Republikas valdība, reaģējot uz kratīšanām, kuras veikuši kara noziegumu izmeklētāji, ceturtdien apturējusi jebkādu sadarbību ar centrālās valdības policijas un tiesu iestādēm.

Spriedze Bosnijā-Hercegovinā pieņēmusies spēkā jau vairākus mēnešus, serbu iestādēm draudot izsludināt referendumu par visu centrālo tiesu iestāžu neatzīšanu. Serbu Republika uzskata, ka centrālās tiesu iestādes ir "nelikumīgas" un pret serbiem izturas aizspriedumaini.

Ceturtdienas lēmums ir reakcija uz kratīšanām Novi Gradas policijas iecirknī un mērijā, centrālajām varasiestādēm meklējot piecus serbus, kas apsūdzēti kara noziegumos.

"Serbu Republikas (RS) valdība un visas institūcijas aptur jebkādu sadarbību ar Valsts tiesu un Bosnijas prokuratūru," RS parlamenta ārkārtas sēdē paziņoja iekšlietu ministrs Dragans Lukačs.

Viņš piebilda, ka sadarbība tiek pārtraukta arī ar Valsts izmeklēšanas un aizsardzības pārvaldi (SIPA), kuras funkcijās ir arī pilsoņkara laikā pastrādāto kara noziegumu izmeklēšana.

SIPA veiktās kratīšanas Novi Gradā bija "ļoti provokatīvs un nepiemērots žests", norādīja Lukačs.

"Serbu Republikas valdība uzdevusi Iekšlietu ministrijai nepieļaut nekādus mēģinājumus iekļūt un pārmeklēt šīs institūcijas," uzsvēra ministrs.

Savukārt RS prezidents Milorads Dodiks brīdinājis, ka šāda centrālo varasiestāžu rīcība var "pat izraisīt bruņotu konfliktu".

Viņš piebilda, ka vardarbība novērsta, pateicoties RS lēmumam netraucēt kratīšanu veikšanu, bet vēlāk apspriest šo rīcību parlamentā.

Bosnija-Hercegovina pēc pilsoņkara ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā. Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Serbi aktīvi pretojas jebkādiem Bosnijas musulmaņu un starptautiskās sabiedrības centieniem nostiprināt centrālās institūcijas un ierobežot valsts sastāvdaļu autonomiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!