Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vairāki desmiti serbu nacionālistu sestdien Baņa Lukā izgāja ielās, lai demonstrētu atbalstu Krievijas iebrukumam Ukrainā.

Demonstranti zem Krievijas karogiem pauda viedokli, ka Krievijas uzsāktais karš esot leģitīma "cīņa par pakļautās tautas atbrīvošanu".

"Krievija nekaro ar Ukrainu, bet ar eiroatlantiskajiem spēkiem, kas vēlas dominēt pasaulē un to sagraut," sarunā ar aģentūru AP izteicies Zdravko Močevičs, viens no aptuveni 100 demonstrantiem.

Mītiņu organizējusi krievu neofašistiskās motociklistu bandas "Nakts vilki" Bosnijas serbu filiāle.

"Nakts vilki" pazīstami kā Krievijas diktatora Vladimira Putina kvēli pielūdzēji, kas atbalsta arī Kremļa saimnieka protežē - Bosnijas serbu līderi Miloradu Dodiku, kurš pēdējā laikā draud izstāties no Bosnijas un Hercegovinas federālajām institūcijām, raisot bažas par atkārtota konflikta uzliesmošanu reģionā.

Saskaņā ar Deitonas miera līgumu, kas 1995. gadā izbeidza asiņaino pilsoņkaru, Bosnija un Hercegovina ir sadalīta divās autonomās sastāvdaļās - Serbu Republikā un Musulmaņu-Horvātu Federācijā. Katrai no valsts autonomajām sastāvdaļām ir sava valdība un policijas spēki, bet Sarajevā izvietotās federālās institūcijas, kas tās saista, ir ļoti vājas.

Dodiks šobrīd pārstāv Serbu Republiku Bosnijas un Hercegovinas trīspusējā prezidentūrā.

Neskatoties uz viņa aktīvajiem iebildumiem, nesenajā ANO Ģenerālās Asamblejas balsojumā Bosnija un Hercegovina pievienojās tām valstīm, kas nosodīja Krievijas iebrukumu Ukrainā un pieprasīja krievu tūlītēju izvākšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!