Svētdien notikušajās Bosnijas Serbu Republikas prezidenta vēlēšanās, iegūstot 45% balsu, uzvarējis valdošās Neatkarīgo sociāldemokrātu partijas kandidāts Rajko Kuzmanovičs, liecina vēlēšanu provizoriskie rezultāti.
"Tā ir demokrātijas uzvara un Serbu Republikas uzvara. Es būšu visu Serbu Republikas pilsoņu prezidents neatkarīgi no tā, kuru partiju viņi atbalsta un kāda ir viņu tautība," sacīja Kuzmanovičs, kurš līdz šim vadījis Zinātņu akadēmijas darbu. "Lai Serbu Republika vienmēr mums būtu pirmajā vietā."

Vēlēšanās piedalījās 36% vēlētāju, liecina vēlēšanu komisijas dati.

Pateicoties neatkarīgo sociāldemokrātu kandidāta uzvarai, "Serbu Republika kļūs stabilāka", sacīja tās premjerministrs Milorads Dodiks.

Prezidentam būs jāstrādā pie jaunas Bosnijas konstitūcijas, kurā nedrīkst mazināt Serbu Republikas patstāvību, vēlēšanu dienā norādīja premjers.

Iepriekšējā republikas prezidenta Milana Jeliča dzīvi pirms diviem mēnešiem pārtrauca sirdstrieka.

Bosniju veido divas autonomas valstiskas vienības - Bosnijas un Hercegovinas Federācija, no vienas puses, un Serbu Republika, no otras. Katrai vienībai ir savs prezidents, valdība, parlaments un policija.

Vēlēšanas Serbu Republikā notika tikai piecas dienas pēc tam, kad Bosnijas centrālā valdība noslēdza Sadarbības un asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES), tādējādi sperot pirmo soli, lai Bosnija pievienotos blokam.

Neskatoties uz to, ka vairums Bosnijas serbu atbalsta valsts iestāšanos ES, priekšvēlēšanu kampaņā dominēja aicinājumi saglabāt plašu serbu autonomiju Bosnijas ietvaros. Serbi iebilst starptautiskās sabiedrības aicinājumiem nostiprināt valsts centrālās institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!