Foto: AP/Scanpix
Pēc sprādzieniem Bostonas maratona laikā neskaitāmi entuziasti pēc internetā atrodamām fotogrāfijām mēģināja izskaitļot iespējamo terora akta sarīkotāju, taču visi "interneta detektīvi" kļūdījušies, liekot vairākiem nevainīgiem cilvēkiem baidīties par savām dzīvībām.

Tūkstošiem sociālo komunikāciju vietņu, kā "Reddit", "4Chan", "Facebook" un "Twitter" lietotāji pēc savas iniciatīvas nenogurdināmi pētīja pieejamos Bostonas maratona videoierakstus, fotogrāfijas un aculiecinieku aprakstus.

Vairākās komunikāciju vietnēs izveidotos forumos "interneta detektīvi" dalījās ar savām teorijām un "izmeklēšanas pavedieniem", publiskojot, viņuprāt, pūlī saskatītos aizdomīgos cilvēkus.

Attēli ar "puisi zilā jakā", "bēgošo puisi", "puisi brūnā kreklā" un citiem komunikāciju vietnēs sīki analizēti. Vienu no "aizdomās turēto" fotoalbumiem divu dienu laikā bija apskatījuši 2,9 miljoni cilvēku.

Interneta aktīvistu izmeklēšanā identificēto divu "aizdomās turēto" fotogrāfijas pagājušā nedēļā arī publicētas uz tabloīda "New York Post" pirmās lapas, liekot vienam no jauniešiem paniskās bailēs vērsties policijā.

"Tā bija šausminoša sajūta - man ir tikai 17 gadi," sacīja Salahs Barhuns, kuru "interneta detektīvi" bija aprakstījuši kā "puisi zilā jakā ar aizdomīgu mugursomu".

Ieraugot savu fotogrāfiju uz avīzes "New York Post" vāka, Barhuns nekavējoties devās uz tuvāko policijas iecirkni, atzīstot, ka baidās par savu dzīvību.

Starp "interneta detektīvu" uzmanības lokā nonākušajiem bija arī indiešu izcelsmes Brauna universitātes students Sunils Tripati, kurš kopš marta vidus ir pazudis, radot papildu ciešanas viņa ģimenei.

"Pēdējās stundās mūsu mīļotajam Sunilam Tripati ir pievērsta milzīgi liela un sāpīga uzmanība," 22 gadus vecā studenta "Facebook" vietnē rakstīja viņa ģimene.

Bostonas Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) vadītājs Riks Delorjērs neslēpa neapmierinātību par "interneta detektīvu" publiskajām aktivitātēm.

Ceturtdien iepazīstinot presi ar izmeklētāju aizdomās turēto attēliem, Delorjērs uzsvēra, ka iedzīvotājiem, kuri vēlas palīdzēt likumsargiem, būtu jāapskata tikai šie attēli.

"Citas fotogrāfijas nav jāuzskata par ticamām. Tās nevajadzīgi novērš sabiedrības uzmanību nepareizā virzienā un rada nevajadzīgu slodzi kritiski svarīgiem likumsargu resursiem," sacīja Delorjērs.

Kaut arī "interneta izmeklētāju" nodomi bija cēli, diskusiju forumos izcelti daudzi nevainīgi cilvēki, kas pārsvarā bija tumšas ādas krāsas.

Komunikāciju vietne "Reddit", kurā notika aktīvākā Bostonas maratona sprādzienu amatieru izmeklēšana, pirmdien atvainojās.

"Kaut arī tas aizsākās ar cēliem mērķiem, daļa aktivitāšu "Reddit" vietnē uzkurināja raganu medības internetā un bīstamus minējumus, kas izvērtās ar ļoti negatīvām sekām nevainīgiem cilvēkiem," rakstīja "Reddit" pārstāvis Ēriks Martins.

"Mums visiem nepieciešams izvērtēt notikušo un pārliecināties, lai nākotnē mēs visi varam palīdzēt, nevis traucēt risināt krīzes situācijas," norāda Martins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!