Foto: AP/Scanpix

ASV tiesa nolēmusi pret drošības naudu no ieslodzījuma vietas atbrīvot Bostonas maratona laikā notikušā terorakta sarīkošanā aizdomās turētā Džohara Carnajeva draugu Robelu Filipu, kurš apsūdzēts par melošanu izmeklētājiem, otrdien vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Par 19 gadus veco Filipu viņa vecākiem ir jāiemaksā 100 000 dolāru (54 tūkstoši latu) liela drošības nauda, tāpat jaunietim būs jānēsā elektroniskā aproce un jāuzturas dzīvesvietā.

Varas iestādes vēstīja, ka Džohara Carnajeva koledžas laika draugs melojis izmeklētājiem par Carnejeva kopmītņu apmeklēšanu trīs dienas pēc 15. aprīlī notikušā terorakta. Par izvirzītajām apsūdzībā, Filipam draud līdz astoņiem gadiem ilgs cietumsods.

Vēstīts, ka policija aizturēja divus kazahus un vienu amerikāni, kas studējuši kopā ar Džoharu Carnajevu. Jaunieši mēģinājuši paglābt draugu no nepatikšanām, bet, pēc visas spriežot, nav bijuši saistīti ar teroraktu.

Diass Kadirbajevs un Azamats Tažajakovs tiek apsūdzēti par noziedzīgu nodomu iznīcināt Carnajeva klēpjdatoru un mugursomu, kurā bijusi pirotehnika, bet amerikānis Robels Filipss ir apsūdzēts par nepatiesu liecību sniegšanu policijai.

 Jau ziņots, ka pie Bostonas maratona finiša līnijas 15.aprīļa pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet 264 tika ievainoti.

ASV izmeklētāji aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu tur divus čečenu imigrantus - brāļus Tamerlanu un Džoharu Carnajevus. 26 gadus vecais Tamerlans zaudēja dzīvību policijas operācijas gaitā. Savukārt Džohars ir aizturēts un ārstējas cietuma slimnīcā. Viņam izvirzītas federālās apsūdzības par masu iznīcināšanas ieroču lietošanu.

Ja apsūdzības tiks pierādītas tiesā, 19 gadus vecajam čečenu imigrantam var tikt piespriests nāvessods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!