Foto: AFP/Scanpix
Aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu turētais Džohars Carnajevs atrodas slimnīcā smagā stāvoklī un "nespēj komunicēt", sestdien pavēstīja Masačūsetsas štata gubernators Devāls Patriks.

19 gadus vecā čečena stāvoklis ir "nopietns, bet stabils. Man šķiet, viņš nav spējīgs komunicēt", norādīja gubernators, uzrunājot žurnālistus pēc tam, kad bija apmeklējis pirmdienas teroraktu upuru piemiņas pasākumu.

Carnajevam ir divas smagas brūces un viņš zaudējis daudz asiņu, atsaucoties uz izmeklētāju teikto, vēsta telekanāls CBS. Izmeklētāji arī pieļauj, ka brūces kaklā un mugurā varētu būt radušās, Carnajevam mēģinot izdarīt pašnāvību.

"Viņi saka - kā var spriest pēc brūces, viņš varētu būt iebāzis šauteni mutē un izšāvis," vēsta telekanāls. CBS žurnālisti arī norāda, ka Carnajevs var saprast, ko runā viņam līdzās esošie cilvēki.

Gubernators Patriks pauda cerību, ka Carnajevs izdzīvos.

"Mums viņam ir miljons jautājumu, un šie jautājumi ir jāatbild," sacīja gubernators.


Telekanāls CNN, atsaucoties uz vārdā neminētu federālo amatpersonu, vēsta, ka Carnajevs ievainojuma dēļ var pazaudēt balsi uz visiem laikiem.

Tostarp četri ASV likumdevēji, arī senators Džons Makeins, paziņojuši, ka "aizdomās turamais, spriežot pēc viņa darbībām, acīmredzot ir labs kandidāts uz kauju dalībnieku statusu". Likumdevēji arī mudina pratināt Carnajevu kā karagūstekni.

No viņa saņemtā informācija palīdzēs novērst citus teroraktus, skaidroja likumdevēji.

Ja Carnajevs tiks atzīts par karagūstekni, likumsargiem sākotnējās izmeklēšanas veikšanai nevajadzēs aprobežoties tikai ar 48 stundām, turklāt aizturētajam varēs arī nenolasīt viņa tiesības.

Līdz šim Carnajevam tiesības nav nolasītas un apsūdzības nav izvirzītas.

To, vai Carnajevam tiks pieprasīts nāvessods, izlems tieslietu ministrs, pavēstīja federālā prokurore.

Džohara Carnajeva tēvs Anzors Carnajevs, kurš dzīvo Krievijā Dagestānas Republikas galvaspilsētā Mahačkalā, paziņojis, ka vēlas savu vecāko dēlu Tamerlanu apglabāt Dagestānā, bet viņam nav naudas aizbraukšanai uz ASV.

Tamerlans Carnajevs arī tiek turēts aizdomās par Bostonas teroraktu sarīkošanu. Viņš tika nošauts naktī uz piektdienu policijas operācijas gaitā.

"Es pat nevaru nolīgt advokātu. Diemžēl materiāli man neviens nevar palīdzēt - nedz radinieki, nedz tuvākie cilvēki," sacīja Anzors Carnajevs.

Dagestānas ombudsmene Ummupazila Omarova ir gatava sniegt Carnajevu ģimenei juridisko palīdzību, pavēstīja viņas preses sekretārs, vienlaikus norādot, ka pagaidām viņas birojā pēc palīdzības neviens Carnajevu pārstāvis nav vērsies.

Kā ziņots, pie Bostonas maratona finiša līnijas pirmdienas pēcpusdienā notika divi sprādzieni, kuros dzīvību zaudēja trīs cilvēki, bet aptuveni 180 tika ievainoti.

Par sprādzienu sarīkošanu aizdomās tiek turēti divi čečenu imigranti - brāļi Tamerlans un Džohars Carnajevi.

26 gadus veco Tamerlanu policija nošāva naktī uz piektdienu Bostonas priekšpilsētā Votertaunā, bet jaunāko brāli - 19 gadus veco Džoharu - pēc plašas vajāšanas operācijas varasiestādēm izdevās aizturēt piektdienas vakarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!