Foto: AFP/Scanpix
Smagi ievainotas Džohars Carnajevs, kuru tur aizdomās par Bostonas teroraktu organizēšanu, ir pie samaņas un sācis sniegt rakstiskas liecība, vēsta ārvalstu mediji.

19 gadu vecā Cernajeva stāvoklis esot smags, bet stabils. Jaunietim ir šauta brūce rīklē, kuras dēļ viņš nespēj parunāt, bet vairāki ASV ziņu dienesti vēsta, ka viņš uz izmeklētāju jautājumiem ir sācis atbildēt rakstiski.

Piektdien vakarā vērienīgās meklēšanas operācijas laikā sagūstīto Cernajevu slimnīcā uzrauga bruņoti apsargi, bet izmeklēšanas gatavojas viņam izvirzīt apsūdzības.

Apšaudē ar policiju iepriekšējā naktī pirms sava aresta čečenu izcelsmes jaunietis ir guvis ievainojumu arī kājā, vēsta mediji.

Jau vēstīts, ka 15. aprīlī netālu no Bostonas maratona finiša līnijas nogranda divi sprādzieni, nogalinot trīs un ievainojot aptuveni 180 cilvēkus. Aizdomās par šo uzbrukumu policija turēja divus čečenu izcelsmes brāļus - Tamerlanu (26) un Džoharu (19) Carnajevus.

Piektdien aizdomās turētie Masačūsetsas Tehnoloģiju institūtā nogalināja policistu un nolaupīja automašīnu, ar kuru, šaujot un metot spridzekļus, bēga no likumsargiem.

Dažus kilometrus tālāk - Bostonas piepilsētā Votertaunā - izcēlās apšaude ar policiju, kuras laikā nāvējošus ievainojumus guva vecākas brālis Tamerlans. Džoharam izdevās izbēgt un viņu, paslēpušos laivā, atrada nākamajā vakarā

Džohars smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā. Izmeklētāji pieļauj, ka ievainojums kaklā radies jaunietim mēģinot izdarīt pašnāvību.

Medijos tika nosauktas iespējamas variācijas par versijām, kāpēc brāļi rīkojuši sprādzienus. Vajāšanas laikā nogalinātajam vecākajam brālim Tamerlanam esot simpatizējuši radikālo islāmistu uzskati un svētais karš. Viņš esot izveidojis profilu video straumēšanas vietnē "Youtube", kur ievietojis dažādus džihādu slavinošus video un dziesmu "Mēs savu dzīvi veltīsim džihādam".

Internetā par Tamerlanu esot rakstīts, ka viņam ASV neesot neviena drauga amerikāņa - viņš tos nespējot izprast. Tamerlans esot studējis inženierzinātnes, taču šīs studijas neesot pabeidzis, jo pievērsies boksam. Viņš sapņojis startēt olimpiādē, pārstāvot neatkarīgo Čečeniju.

Abi Bostonas spridzināšanā aizdomās turētie brāļi ASV uzturējās legāli un vismaz 10 gadus. Brāļi Carņajevi Čečeniju ir pametuši pirms daudziem gadiem un nav tur dzīvojuši pieaugušā vecumā, paziņoja Čečenijas prezidenta birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!