Foto: AFP/Scanpix
Botsvānas Augstākā tiesa atcēlusi likumu, kurš liedza šīs valsts sievietēm mantot ģimenes mājas, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesnesis atzinis, ka šis liegums pārkāpj konstitūciju, kura garantē vienlīdzīgas tiesības sievietēm un vīriešiem. Tiesa uzsvēra, ka godīguma un vienlīdzības priekšā sievietēm jādot tādas pašas tiesības mantot īpašumu kādas ir vīriešiem. ”Izskatās, ka ir pienācis laiks tiesai dzemdināt jaunu, vienlīdzīgu pasauli,” tiesas teikto citē AFP.

BBC norāda, ka daudzās Āfrikas valstīs tradicionāli pastāv liegums, kurš liedz sievietēm mantot īpašumu.

Šī tiesvedība, kurā atcelts senas likums, sākās pēc tam, kad kāda sieviete ar savām māsām piecus gadus tiesājās par savām mājām, kuras bija mantojis viņu brāļa dēls, paziņojot, ka viņam pieder sieviešu māja un viņš ir vienīgais īpašuma mantinieks. Pēc piektdienas sprieduma viena no māsām BBC atzina, ka ir ļoti priecīga par nolemto. ”Tā mums ir liela diena,” sacījusi sieviete.

Tiesā sievietes vērsās 2007.gadā, kad apstrīdēja brāļa dēla mantojuma tiesības. Sākumā viņas lietu zaudēja, tad to skatīja vēlreiz un noslēgums ilgajai tiesvedībai tomēr ir sievietēm pozitīvs, vēsta BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!