Foto: EPA/LETA
Naftas uzņēmums BP nāca klajā ar atskaiti par sprādziena izmeklēšanu naftas platformā "Deepwater Horizon" Meksikas līcī un tam sekojošo naftas noplūdi.

Pēc uzņēmuma datiem, katastrofu izraisīja vairāku apstākļu sakritība.

BP izmeklēšanā konstatēts, ka sprādzienu izraisīja gan cilvēciskais faktors, tostarp nepareizi darbinieku lēmumi, gan tehniskās kļūmes un naftas platformas konstrukcijas trūkumi.

Kopumā izmeklētāji nosaukuši sešus katastrofas iemeslus:

1) Aizsargbarjeras, kas bija ierīkotas naftas platformā nav spējušas apturēt ogļūdeņražu noplūdi un novērst gāzes iekļūšanu urbuma šahtā. 2) Pēc tam BP un uzņēmuma "Transocean" darbinieki nepareizi interpretējuši negatīvus spiediena rādītājus urbumā un nepārliecinājās par tā iespējamiem bojājumiem. 3) Platformā strādājošie 40 minūšu laikā nav varējuši atpazīt un novērst ogļūdeņražu iekļūšanu urbuma šahtā - tie nokļuva stāvvada un strauji pacēlās virspusē. 4) Ogļūdeņražu plūsma tika novirzīta nepareizi, un gāze iekļuvusi tieši urbjtornī. 5) Caur ventilācijas sistēmu gāzes plūsma iekļuva mašīnu zālē, radot uzliesmojumu, un ugunsdzēsības sistēmas to nespēja novērst. 6) Pēc sprādziena un manuālās kontroles atslēgšanās platformā bija jānostrādā drošinātājam, kuram bija automātiski jānoslēdz naftas urbums un jānovērš naftas noplūde avārijas gadījumā. Taču tas nav noticis, jo, iespējams, drošinātājs bija bojāts.

Izmeklētāji izveidojuši 25 rekomendāciju sarakstu, kas ļaus izvairīties no šādiem incidentiem nākotnē. To lielākā daļā attiecas uz naftas platformās izmantoto ierīču un materiālu pārbaudes pastiprināšanu, kā arī darbinieku profesionālisma paaugstināšanu.

Kā vēstīts, eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 20. aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Nafta sāka izplūst Meksikas līča ūdeņos, izraisot ekoloģisko katastrofu.

Pēc vairākām neveiksmēm naftas noplūdi no avarējušā urbuma tomēr izdevies apturēt 15. jūlijā. Taču 87 dienu laikā kopš avārijas brīža Meksikas līča ūdeņos nonāca 4,9 miljoni barelu naftas.

BP oficiāli paziņojis par vadības maiņu - 1.oktobrī uzņēmuma izpilddirektors Tonijs Heivords atstās amatu un viņa vietā stāsies Roberts Dadlijs, kurš šobrīd vada naftas noplūdes seku likvidāciju Meksikas līcī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!