Foto: AP/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais sūtnis Lahdars Brahimi trešdien Ķīnas apmeklējuma laikā aicināja šo valsti spēlēt aktīvu lomu Sīrijas krīzes risināšanā.

Brahimi Pekinā tikās ar Ķīnas ārlietu ministru Janu Dzječi un pauda cerību, ka "Ķīna var spēlēt aktīvu lomu, risinot notikumus Sīrijā", bet nesniedza sīkākus paskaidrojumus.

Krievija un Ķīna ir izmantojušas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu rezolūciju pieņemšanu, kuru mērķis ir pastiprināt spiedienu uz Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu.

Jans, septembrī tiekoties ar Brahimi ANO Ģenerālajā asamblejā Ņujorkā, sacīja, ka "politisks dialogs ir vienīgais pareizais veids šī jautājuma risināšanai". Viņš uzsvēra, ka jebkāds politiskas pārejas process ir jāvada Sīrijas tautai un ārējiem spēkiem nevajadzētu to uzspiest.

Jans trešdien pateicās Brahimi par viņa darbu un pauda cerību, ka viņu sarunas veicinās "savstarpēju sapratni" un "Sīrijas jautājuma piemērotu risināšanu".

Jans uzsvēra dialoga nepieciešamību, arī augustā tiekoties ar Sīrijas prezidenta sūtni un septembrī - ar Sīrijas opozīcijas delegāciju.

Brahimi pirmdien Maskavā pēc sarunām ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu paziņoja, ka Sīrijas krīze ir ļoti bīstama un situācija Sīrijā ir slikta un pasliktinās. "Ja tas nav pilsoņkarš, tad es nezinu, kas tas ir," sacīja Brahimi.

Sīrijā notiekošajos nemieros pret Asada režīmu, kuri sākās pagājušā gada martā, ir gājuši bojā vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!