Foto: AP/Scanpix

Sīrijā 19 mēnešus ilgušie nemieri var izraisīt konfliktu visā reģionā, trešdien atzina Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašais pārstāvis Sīrijā Lahdars Brahimi.

"Krīzi nevar ierobežot tikai Sīrijas teritorijas robežās," Brahimi teica. "Vai nu tā tiek atrisināta, vai kļūst sliktāk.. un tajā tiek ierauts viss [reģions]. Pamiers [musulmaņu svētkos] "Eid al Adha" būtu mikroskopisks solis ceļā uz Sīrijas krīzes risināšanu," viņš teica žurnālistiem vizītes laikā Libānā.

Brahimi pirmdien aicināja četras dienas no 26.oktobra, kad musulmaņu pasaule atzīmē "Eid al Adha" svētkus, izsludināt pagaidu pamieru.

"Sīrijas iedzīvotāji abās pusēs ik dienu apglabā apmēram simts cilvēku," viņš teica.


"Kā varam nelūgt, lai upuru skaits samazinās šajos svētkos. Sīrijas iedzīvotājiem šie nebūs priecīgi svētki, bet mazākais, ko varam darīt, ir censties, lai būtu pēc iespējas mazāk skumju," norādīja ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis.

Sīrijas valdošais režīms paziņoja, ka ir gatavs diskutēt par šo ierosinājumu sarunās ar Brahimi. Savukārt trimdā esošā opozīcija paziņoja, ka būtu priecīga par pamieru, bet uzstāja, ka vispirms valdības spēkiem ir jāpārtrauc ik dienu veiktie uzlidojumi ar bombardēšanu.

Brahimi klāstīja ‒ "ja Sīrijas valdība pieņem, un, cik noprotu, ir cerības, ka tas var notikt, un opozīcija to pieņem", pamiers būtu solis tuvāk "vispārējam pamieram, smagās artilērijas izvešanai, ārvalstu ieroču ieplūšanas apturēšanai, bet pēc tam arī politiskam risinājumam Sīrijā".

Savā vizītē pa valstīm, kam ir noteicoša loma Sīrijas krīzes risināšanā, Brahimi jau ir apmeklējis Saūda Arābiju un Turciju, kas atbalsta nemierniekus, un Irānu, kas ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tuvākā sabiedrotā reģionā, kā arī Irāku un Ēģipti.

Brahimi minēja, ka vizīti pabeigs Damaskā, tomēr neteica, kad tas notiks.

"Mēs apspriežamies ar visam pusēm, lai izbeigtu asinspirti un nodrošinātu, ka problēmas Sīrijā atrisina sīrieši," pēc tikšanās ar Libānas premjerministru Nadžibu Mikati žurnālistiem pavēstīja Brahimi.

"Visi saka, ka asinspirts Sīrijā ir ļoti bīstama un ir jāaptur, bet katra puse vaino otru pusi" par vardarbību, teica ANO un Arābu līgas pārstāvis.

"Mums ir jāpiedzīvo, kā Sīrija izrāpjas no bezdibeņa, kurā tā krīt," uzsvēra Brahimi.

Viņš norādīja, ka iet sava priekšteča Kofi Annana pēdās, risinot šo sarežģīto jautājumu, kā arī īstenojot 30.jūnijā Ženēvā starptautiskas rīcības grupas pieņemto plānu, tomēr Annana miera plāns, kura seši punkti paredzēja vardarbības izbeigšanu, un Ženēvas vienošanās, kurā pausts aicinājums Asadam atkāpties no amata, nav vainagojusies panākumiem.

Saskaņā ar Londonā bāzētās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem kopš pagājušā gada marta vardarbība Sīrijā ir prasījusi vairāk nekā 33 tūkstošu cilvēku dzīvību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!