Foto: AFP/Scanpix
Lielbritānijas premjerministrs Gordons Brauns piektdien sniedzis liecības komisijā, kura izmeklē Lielbritānijas līdzdalības apstākļus Irākas karā, vēsta BBC.

"Tas bija pareizs lēmums, tas bija lietderīgi," sēdes sākumā paziņoja Brauns.

Iebrukuma laikā Irākā 2001. gadā Brauns pildījis finanšu ministra pienākumus toreizējā premjerministra Tonija Blēra valdībā. Pēc vairāku politiķu paziņojuma, viņam bijusi būtiska loma lēmuma pieņemšanā par Lielbritānijas iesaistīšanos operācijā.

Komisijai to iepriekš apliecinājis arī bijušais britu aizsardzības ministrs Džefrijs Hūns.

Tikmēr Brauns paziņoja, ka līdz pēdējam brīdim cerējis uz diplomātisko pūliņu efektivitāti, taču lēmumu par militāro darbību sākšanu viņš nodēvējis par pareizu.

Viņš arī norādīja, ka iespējamā masu iznīcināšanas ieroču esamība Irāka nebija galvenais iemesls kara sākumam. Pēc Brauna vārdiem, par pamata iemeslu kļuvis tas, ka Irāka draudēja pasaules drošībai un nepildīja ANO rezolūcijas.

Kā vēstīts, iepriekš komisijā tika uzklausīts arī bijušais britu premjers Tonijs Blērs. Savas uzstāšanās laikā viņš attaisnojis britu līdzdalību Irākas operācijā.

Sēdē Blērs atgādināja, ka Sadama Huseina režīma draudu novērtējums mainījies pēc teroristiskajiem uzbrukumiem ASV 2001. gada 11. septembrī un starptautiskā sabiedrība nevarēja ļaut teroristiem iegūt bioloģiskos ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!