Bijušais Lietuvas prezidents Aļģirds Brazausks paziņojis, ka neizvirzīs savu kandidatūru Seima vēlēšanās, taču, ja sociāldemokrātu opozīcijai vēlēšanās veiksies, viņš neizlēdz iespēju kļūt par jauno valdības vadītāju.
Trešdien prezidents Valds Adamkus tikās ar Lietuvas Demokrātiskās darba partijas (LDDP) un Lietuvas Sociāldemokrātiskās partijas (LSDP) koalīcijas goda priekšsēdētāju Brazausku, LDDP līderi Česlovu Juršenu un LSDP līderi Vīteni Andrjukaiti.

Sarunā ar žurnālistiem Brazausks nenoliedza iespēju, ka sociāldemokrātu panākumu gadījumā Seima vēlēšanās varētu kļūt par Lietuvas premjerministru.

"Pilnībā aiziet būtu neprātīgi, jo sociāldemokrātu koalīcija man pauž uzticību un ne tikai. Es saņemu daudz vēstuļu, kurās mani ļoti atbalsta un aicina nekādā gadījumā neatteikties no premjera amata," sacīja Brazausks.

Viņš piebilda, ka, ņemot vērā pašreizējo kritisko situāciju Lietuvā, "tas ir ļoti grūts uzdevums".

67 gaudus vecais Brazausks, pēc sabiedriskās domas aptaujas rezultātiem, šobrīd ir otrais populārākais politiķis Lietuvā pēc prezidenta Valda Adamkus.

Kazimiras Prunskienes valdībā, kas bija pirmā pēc Lietuvas neatkarības atgūšanas, Brazausks ieņēma vicepremjera amatu.

LSDP izveidojās no neatkarīgās Lietuvas Kompartijas (LKP), kas atdalījās no padomju kompartijas pirms desmit gadiem. Brazausks vadīja toreizējo LKP, bet pēc tam līdz kļūšanai par pirmo Lietuvas prezidentu pēc neatkarības atjaunošanas, arī LSDP.

Nesen, divus gadus pēc prezidenta pilnvaru termiņa beigām, Brazausks paziņoja par savu atgriešanos politikā un piekrita kļūt par LDDP un LSDP koalīcijas goda priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!